Sally Rooney: femeia care transformă realitatea plictisitoare în roman
Poate, din greșeală, numele acestei autoare ți-a ajuns pe la urechi. Fie ai văzut poze cu cărțile ei pe Insta, fie ai citit Oameni Normali sau Conversații cu prieteni, fie, după ce ai dat drumul la mini seria de pe HBO GO, ai sesizat că e bazată pe al doilea roman pe care l-a scris.
Sally e o tânără (31 de ani) autoare irlandeză pe care am descoperit-o datorită ultimei sale cărți, Lume frumoasă, unde ești? Cei de la editura Curtea Veche mi-au oferit ocazia să-i citesc opera înainte să apară în librării, iar pentru asta le mulțumesc enorm.
Nu am avut așteptări prea mari legat de o poveste din era Tinder
Exemplarul a ajuns la mine cu puțin timp înainte să plec în vacanță. Cum nu prea avusesem stare de citit, mi-am propus să iau cu mine în bagaj 3 cărți, doar ca să mă încurajez să le termin până la finalul concediului: Note despre suferință, de Chimamanda Ngozi Adichie, Scrisoare către un copil niciodată născut, de Oriana Fallaci și, bineînțeles, Lume frumoasă, unde ești?
Stăteam pe jumătate adormită pe bancheta din spate a taxiului, amintindu-mi într-un fel bizar că, oriunde mă duc, tu ești cu mine și el la fel și că, atâta timp cât voi doi trăiți, lumea va fi frumoasă pentru mine.
Eram sceptică atunci când am început să citesc romanul. Totuși, Sally m-a cucerit cu primul ei personaj feminin, cu scriitoarea, care abia se mutase într-un oraș nou și-l aștepta la o masă de la o crâșmă pe Felix, bărbatul pe care-l cunoscuse pe o aplicație de dating. În paralel, avem un alt personaj feminin, cea mai bună prietenă a scriitoarei, care lucrează la o editură mică, abia a ieșit dintr-o relație toxică și lungă și începe să-l abordeze pe cel mai bun amic, care lucrează în politică și se vede cu gagici frumoase și tinere.
Trecuse ceva timp de când nu mai citisem un roman atât de actual: cu personaje bisexuale (Felix), scriitoare care-și caută parteneri pe Tinder, femei de aproape 30 de ani care stau și suportă un job mizer și prost plătit și așa mai departe. Nu știam exact la ce să mă aștept. Mi-a plăcut mult tehnica narativă a lui Rooney, când aceasta setează camera pe cuplul autoare-Felix, apoi urmează o serie de mailuri (pe care le-am adorat) între cele două prietene în care vorbesc despre artă, literatură, relații, dragoste, trecut, film, lumea editorială, promovarea de carte ș.a, iar apoi obiectivul e îndreptat spre al doilea cuplu: politicianul-tipa cu job nasol care vrea să se apuce de scris.
Dacă Seinfeld s-ar fi întâmplat acum
Legat de plot în sine, nu se întâmplă mai nimic. E ca viața. O serie de întâmplări, de oameni, de gânduri și stări care nu duc nicăieri. De aia Sally e recunoscută pentru transpunerea vieții, exact așa cum e, în operele sale. Fără să vreau, m-am dus cu gândul la Seinfeld, un serial despre nimic care reușește să te prindă fiindcă, într-un fel sau altul, empatizezi cu personajele obișnuite. Te regăsești.
Spre finalul cărții, când tipa cu job nasol și politicianul o vizitează pe cea mai bună prietenă a lor, scriitoarea, planurile se unesc.
Știu că la un moment dat am vrut să abandonez lectura. Mi s-a părut iritant că în loc să zică Messenger, Facebook, Instagram, Sally prefera să folosească aplicația de mesaje, aplicația de întâlniri, aplicație de poze și tot așa, de parcă se adresa generației trecute. Deși pare un detaliu nesemnificativ, Rooney îmi lăsase senzația că își ia cititorii de proști. Cu toate acestea, legăturile dintre personaje, poveștile lor, acțiunea în sine nu m-a lăsat să așez cartea la loc în bibliotecă. Chiar voiam să știu cum se termină. Mi se ridicaseră tot felul de semne de întrebare: scriitoarea tot nefericită e? O înșală Felix cu un bărbat? Politicianul o părăsește pe tipa de 20 de ani? Tipa cu job nasol îl cucerește pe cel mai bun prieten al ei? Își dă demisia? Se apucă de scris?
Lume frumoasă, unde ești? a fost romanul perfect de luat la plajă, a avut povestea ideală pentru a-mi prelungi zilele de vacanță, pentru a mă relaxa. Sunt convinsă că o să citesc și celelalte două cărți semnate de Sally Rooney.
Comandă cartea de aici.