5 cărți pe care chiar merită să le asculți toamna asta
Un parteneriat Zenobisme x Voxa
Mereu am iubit toamna. Chiar și atunci când trebuia să merg la școală și mă trezeam dimineața înfrigurată și cu ochii somnoroși. Bineînțeles, timpul petrecut în sala de clasă era departe de a fi pe placul meu. Iubeam toamna pentru acea zi în care mergeam la cumpărături cu ai mei să-mi iau rechizite: agende, caiete, penare, stilouri, pixuri, radiere colorate. Iubeam toamna pentru weekendurile încă plăcute, când mă plimbam prin parc. Iubeam toamna pentru zilele ploioase în care mama mă lăsa să stau acasă, iar eu alegeam să citesc povești de frații Grimm sau Andersen.
Au trecut ceva ani de când zilele mele reci nu au mai arătat așa. Totuși, în nostalgia acelor vremuri, încerc să-mi ocup timpul cu activități care se aseamănă cu cele de atunci.
Într-un articol de luna trecută, am vorbit despre cum reușesc cărțile audio să mă poarte în copilărie, în serile în care mama și tata obișnuiau să-mi citească povești.
Întotdeauna am considerat toamna și iarna anotimpurile perfecte ca să citești mai mult. Cel puțin așa au fost pentru mine. În loc să ies prin ploaie sau ninsoare la joacă cu restul copiilor, preferam să mă baricadez în dormitor, să o rog pe mama să-mi facă un ceai sau o ciocolată caldă, poate și ceva dulce și să citesc până pic de somn.
Până anul acesta, procedam la fel, doar că alegeam să citesc în format fizic. Acum, însă, pe lângă clasicele cărți, am început să ascult mai mult datorită aplicației Voxa.
Voxa, cum am zis și data trecută, e un fel de Netflix plin de cărți, un startup 100% românesc de streaming pentru audiobooks și e-books, cu peste 40.000 de titluri în limba română și engleză. În spatele brand-ului sunt niște book & tech nerds care fac ca experiența streaming-ului digital să fie mai bună.
La fel ca o aplicație de streaming pentru filme, în fiecare lună plătești un abonament de 48 de lei/lună (prețul unei cărți softcover) și ai acces la titluri exclusiv în limba română pe care să le asculți, dar și la mii de eBook-uri atât în limba română, cât și în engleză.
Mai mult, acum, pe lângă perioada de probă de 7 zile, poți încerca aplicația Voxa fără abonament, ascultând o mare parte din volumele puse gratuit la dispoziție. De asemenea, doar în luna octombrie, dacă îți faci cont pe Voxa, activezi abonamentul și introduci codul ZENOBISME în câmpul Adaugă cod promoțional, pe lângă cele 7 zile de trail, vei beneficia de o reducere de 30% în primele 3 luni de utilizare.
Odată ce serile au devenit din ce în ce mai reci, am început să ascult mai multe cărți și m-am gândit să vă povestesc puțin despre titlurile pe care le-am parcurs luna trecută și în acest început de octombrie.
Animal, de Lisa Taddeo
Pe Lisa Taddeo am citit-o prima dată anul trecut, în vară. Am început cu Trei femei, care nu pot să zic că mi-a plăcut în mod special, dar m-a făcut să-mi doresc să văd ce altceva a mai scris. De Animal am aflat înainte să fie tradusă la noi. Am cartea în engleză, în format fizic. Am avut senzația că am tot amânat-o, așa că atunci când am văzut-o pe Voxa, mi-am zis că e momentul perfect să mă apuc de ea.
De asemenea, a fost și prima carte pe care am citit-o prin intermediul aplicației.
Pe scurt, Joan, personajul principal feminin, a fost supusă de-a lungul timpului la multe nenorociri cauzate de bărbați. După ce asistă la un act groaznic de violență comis de unul, aceasta pleacă în căutarea unei anume Alice, singura persoană care o poate ajuta să-și înțeleagă trecutul.
Portretul lui Dorian Gray, de Oscar Wilde
Am citit Portretul lui Dorian Gray acum ceva ani și m-a fermecat cu totul. Sper că nu e nevoie să spun, pe scurt, care-i plotul cărții. Povestea lui Dorian mi se pare ideală pentru această perioadă, mai ales dacă ești o adeptă/un adept al acestui dark academia.
Când am văzut-o la recomandările aplicației, mi-am zis că e cartea perfectă pe care să o ascult, iar, acum.
Casa bântuită, de Shirley Jackson
Ca să rămân în același ton suprarealist și foarte tomnatic, vă recomand, din nou, Casa bântuită, de Shirley Jackson. Ai văzut serialul de pe Netflix? Foarte bine, dar să știi că nu are nicio treabă cu romanul. Și seria mi-a plăcut mult. Faptul că am văzut-o într-o singură zi cred că spune multe, dar cartea asta e altceva.
Neil Gaiman a spus: Sunt puține cărțile care m-au speriat profund… Dar Casa bântuită de Shirley Jackson le-a întrecut pe toate… M-a speriat pe când eram adolescent și încă mă bântuie.
Pe mine m-au speriat mai tare poveștile lui Gaiman decât povestea semnată de Jackson. Dar nu vă bazați pe faptul că nu ar fi atât de horror, fiindcă la câte povești și filme de acest gen am ingerat, cred că sunt imună.
Joyce Carol Oates e o altă autoare pe care o iubesc și, bineînțeles, că romanul Casa bântuită a fost pe gustul ei: Shirley Jackson este unul dintre acei scriitori extrem de speciali, care nu pot fi imitați… și ale căror cărți exercită o vrajă de durată.
Și, ca să închei, apropo de dark academia, Donna Tartt a spus: Poveștile lui Shirley Jackson sunt printre cele mai înfricoșătoare pe care le-am citit vreodată.
În cazul în care recomandările acestor mari autori nu v-au convins să deschideți Voxa și să vă apucați de cartea asta, o să las aici un fragment ca să vă bage în stare:
La șase mile distanță, doamna Dudley se trezi, se uită la ceas, se gândi la Hill House și închise repede ochii. Doamna Gloria Sanderson, care deținea Hill House și locuia la trei sute de mile distanță de ea, își închise romanul polițist, căscă și se întinse să stingă lumina, întrebându-se scurt dacă își amintise să pună lanțul la ușă. Prietena Theodorei dormea; la fel și soția doctorului și sora lui Eleanor. Departe, în copacii deasupra casei, o bufniță urlă, și spre dimineață începu o ploaie măruntă și fină, brumoasă și surdă.
Apropo de nimic, de Woody Allen
Pentru că sunt o cititoare de nonficțiune și mai ales de autobiografii, încă nu am citit, dar am pe listă povestea lui Woody Allen, Apropo de nimic. Începând cu Midnight in Paris, am iubit toate filmele lui. De la muzică, accentul pe relațiile interumane, paralelele culturale, dialogurile, felul în care cade lumina în fiecare scenă, de parcă tot filmul este făcut din zeci de picturi unite.
Nu știu mare lucru despre el. Doar că a adoptat o fetiță asiatică, iar după ce a crescut, s-a căsătorit cu ea. Din punctul ăsta de vedere, personajul Woody Allen deja mă scârbește. Totuși, nu știu toată povestea și deja sunt extrem de nerăbdătoare să o descopăr.
Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici
În final, ultima carte pe care recomand să o citești toamna asta e Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici. Am citi-o prima dată prin liceu, când studiam la istorie al Doilea Război Mondial și, odată cu invadarea Ucrainei de către ruși, am simțit nevoia să o reiau.
Aleksievici a adunat în cartea sa mărturiile femeilor sovietice care au luptat în război, cot la cot cu bărbații. Astfel, avem povești ale femeilor care tratau bărbații răniți, ale femeilor care trăgeau cu arma, ale fetițelor de 12 și 14 ani care plecau în război purtând bocancii și hainele fraților și taților, tinere care ajungeau să nu mai aibă menstruație din cauza condițiilor în care trăiau pe front, ale femeilor însingurate care rămâneau acasă și vedeau fantomele iubiților/soților în oglindă.
A fost o anume povestire care m-a cutremurat cu totul. Un grup de sovietici s-au ascuns de inamici undeva într-o baltă. Erau și câteva femei, iar una abia născuse. Stând pe jumătate scufundați în apa rece, pruncul a început să plângă. Ca să nu fie prinși, proaspăta mamă și-a băgat copilul în apă ca să-i înăbușe urletul. Când l-a scos, bebelușul era mort.
Octombrie mi se pare o lună ideală în care să te apropii de literatura clasică și cea horror, așa că sper să vă surâdă recomandările de mai sus.