Cărțile audio m-au dus cu gândul la serile în care mama îmi spunea povești
Un parteneriat Zenobisme x Voxa
Mereu m-am etichetat un cititor clasic. Da, exact genul ăla de care vorbea și Diana Cosmin pe Fine Society în articolul în care povestea cum a trecut de la cărțile fizice la lectura digitală, capabil să îmbutelieze mirosul de cerneală și hârtie într-o sticluță de parfum cu care să se dea în fiecare dimineață înainte să plece la birou.
Nu credeam că o să vină ziua în care voi încerca cărțile digitale. Dar anul trecut, în iarnă, am avut o cu totul altă experiență cu Kindle-ul, iar recent am avut ocazia să descopăr pentru prima dată lectura audio.
Într-o seară mult prea fierbinte de vară, după o zi petrecută în praf și în zgomotul șoricelului pe care niște străini l-au folosit să taie rigips pentru biblioteca de 4 metri pe care urmau să o muleze pe perete, mi-am instalat Voxa cu scepticismul unei femei de 70 de ani care încearcă pentru prima dată un iPhone.
În cazul în care nu ai aflat, Voxa e un fel de Netflix plin de cărți, un startup 100% românesc de streaming pentru audiobooks și e-books, cu peste 38.000 de titluri în limba română și engleză. În spatele brand-ului sunt niște book & tech nerds care fac ca experiența streaming-ului digital să fie mai bună.
La fel ca o aplicație de streaming pentru filme, în fiecare lună plătești un abonament de 48 de lei/lună (prețul unei cărți softcover) și ai acces la titluri exclusiv în limba română pe care să le asculți, dar și la mii de eBook-uri atât în limba română, cât și în engleză.
Mai mult, acum, pe lângă perioada de probă de 7 zile, poți încerca aplicația Voxa fără abonament, ascultând o mare parte din volumele puse gratuit la dispoziție.
De asemenea, doar în luna septembrie, dacă îți faci cont pe Voxa, activezi abonamentul și introduci codul SEPTEMBRIE în câmpul Adaugă cod promoțional, pe lângă cele 7 zile de trail, te vei bucura de o lună gratuită.
Am început să frunzăresc categoriile, să îmi adaug în bibliotecă titluri la care voiam să ajung de multă vreme, dar pe care le-am amânat din n motive precum Animal, de Lisa Taddeo, O viață măruntă, de Hanya Yanagihara, Măștile fricii, de Camelia Cavadia, Cât de aproape sunt ploile reci, de Bogdan Coșa și nu numai.
Mi-am luat căștile din cutiuța roz în care stăteau la încărcat, m-am întins în pat și am început să ascult primul meu roman. Exact ca madlena din În căutarea timpului pierdut, vocea naratoarei m-a dus cu gândul la serile de vara în care mama îmi citea povești înainte de culcare, sau de iernile petrecute la străbunici, la țară, când tata îmi spunea istorisirile lui Păcală.
În casă se lăsase o liniște deplină. Iubitul meu și cățeii adormiseră, iar eu am preferat să închid televizorul ca să mă pot concentra 100% pe poveste. Mi-a plăcut că am putut seta viteza în care naratoarea vorbește și, special pentru orele în care te pregătești de somn, am putut programa când aplicația să pună pauză istorisirii.
Mi-am strâns genunchii la piept și m-am cuibărit sub păturica mea roz. Eram iar o fetiță pentru care abia a început vacanța de vară, care se bucura de faptul că părinții îi citesc din cartea pe care a primit-o la festivitatea de final de an de la doamna învățătoare.
A doua zi dimineață, mi-am luat telefonul la baie. Am lăsat pe fundal povestea în timp ce am făcut duș, m-am spălat pe dinți, mi-am urmat rutina de skincare. Nu am oprit naratoarea nici când m-am dus în bucătărie să-mi pregătesc cafeaua. În acest fel, fără să-mi dau seama, am ajuns la finalul primului meu audiobook.
Având Kindle, m-am gândit că nu voi folosi vreodată eBook-urile din Voxa. Mare mi-a fost surpriza când, într-o noapte, fiind spre finalul romanului Clopotul de sticlă, iubitul meu a adormit și nu puteam să mai citesc cu lumina aprinsă. Mai aveam vreo 20 de pagini. Am intrat pe aplicație și am căutat titlul. Era pe platformă. Așa nu a trebuit să amân lectura până a doua zi, ci am putut să citesc direct de pe telefon.
De asemenea, că tot am vorbit de Diana Cosmin la început, de mult timp voiam să ajung la cartea ei de debut, la Poveștile unei inimi, în care a adunat materialele publicate în Cosmopolitan, doar că nu o găseam nicăieri. Voxa mi-a oferit ocazia să o citesc direct de pe telefon. Și, în cazul în care vă întrebați, nu, nu a fost nevoie să mă chiorăsc, fiindcă aplicația mi-a permis să setez lumina (eu am ales o lumină galbenă, caldă), dimensiunea textului și felul în care dai paginile.
Așa am reușit să citesc mult mai mult decât mă așteptam.
O să rămân o fană a hârtiei și cărților fizice, dar asta nu înseamnă că nu o să mă bucur de avantajele pe care le aduce tehnologia cititorilor. Mi se pare că trăim într-o perioadă în care e imposibil să te mai plângi că nu ai timp de citit, fiindcă acum, prin doar câteva apăsări de ecran, ai la dispoziție mai multe cărți decât îți pot încăpea într-o bibliotecă standard. Și nici nu mai e nevoie să citești, nu la propriu, poți asculta clasicii englezi ca pe un podcast cu Bobonete.
Cred că o să-mi dau seama cu adevărat de utilitatea acestei aplicații atunci când voi începe să călătoresc. La fel am simțit și legat de Kindle. Bineînțeles, pot pune în bagaj două-trei cărți în format fizic, dar indiferent de locul în care mă aflu, pot să ascult și să citesc ce carte vreau fără să simt greutate în plus și fără să ocup spațiu.
Economisește bani, timp și spațiu cu Voxa. Instalează aplicația direct pe smartphone-ul tău și bucură-te de lecturi nelimitate!