The Bold Type, serialul cu și despre femei smart și emancipate care are potențialul să detroneze Sex and The City
Nu sunt și nu am fost vreo cinefilă. Am văzut producții importante, câteva filme clasice, seriale ieftine de umplut timpul, vechi animații în zilele de ciclu. Mi-am dat seama că rețeta perfectă ca un film/serial să fie pe gustul meu trebuie să conțină următoarele ingrediente: femei cu probleme de femei, o protagonistă care scrie (nu contează dacă e la început de carieră, scrie la o revistă de femei, e jurnalistă sau romancieră), să aibă niște prietene foarte apropiate și la fel de istețe și, bineînțeles, să aibă parte de ceva dragoste și sex.
Până de curând, sitcom-ul care bifa toate lucrurile enumerate mai sus era Sex and The City, despre care am vorbit mai mult aici, imediat ce a fost lansat And just like that. Am mai încercat să urmăresc alte seriale asemănătoare precum Jurnalele lui Carrie (un fel de Silmarillion care prezintă adolescența protagonistei din Totul despre sex), Emily in Paris, care se desfășoară într-o notă superficială, #GIRLBOSS, care e fun, dar la fel ca și Emily, nu are o protagonistă scriitoare. Cel mai apropiat a fost Younger, o serie care urmărește aventura unei femei trecute de 40 de ani, care minte legat de vârsta pe care o are și reușește să se angajeze într-o editură. Dar m-a pierdut undeva la sezonul 2 sau 3, nici nu mai știu.
Nimic nu părea să mă mulțumească până când, într-o noapte, după ce iubitul meu a adormit, iar eu eram prea plictisită să revăd Friends sau Modern Family, am luat Netflixul la butonat. Așa am descoperit The Bold Type, o serie despre care s-a vorbit foarte puțin (mai ales în România) și care mi se pare, nu-mi vine să cred că zic asta, mai tare decât faimosul Sex and The City.
O să le îndrăgiți pe Kat, Jane și Sutton
The Bold Type este bazat pe povestea redactorei-șef de la Cosmopolitan și, așa cum poate vă așteptați, acțiunea se desfășoară în jurul a 3 prietene: Kat, mulatra lesbiană care e Social Media Manager, Sutton, stilista la început de drum, singuratică, lipsită de încredere, cu o mamă alcoolică și Jane, scriitoarea care caută să spună adevărul și nu a avut vreodată un orgasm.
Toate au între 24 și 27 de ani. Radiază tinerețe și prospețime. Sunt dedicate carierei și prieteniei lor. Sutton și Jane locuiesc împreună într-un apartament micuț și cochet, iar Kat, pentru că are norocul unei familii de psihoterapeuți înstăriți, deține propriul spațiu.
O să vedeți haine glam, de designer, machiaje strălucitoare, coafuri perfecte, siluete sculptate. Și, într-un mod spectaculos, niciun element nu m-a făcut să mă detest, ci, din contră, m-a încurajat să am grijă mai mult de mine și să muncesc suficient încât să ajung și eu să mă exprim și prin haine, coafură, machiaj.
Un serial potrivit tuturor femeilor, mai ales celor care conduc o afacere
Dintre toate personajele, preferatul meu e Jacqueline Carlyle, însăși femeia care conduce revista Scarlet (Cosmopolitan). O femeie matură, abuzată în tinerețe, calmă, care știe foarte bine ce vrea de la viață, de la oamenii pe care-i are în echipă și de la brand-ul pe care-l cârmuiește.
Jacqueline s-a conturat foarte bine prin acțiunile ei în raport cu alte personaje. Spre exemplu, felul în care a încurajat-o pe Jane să scrie, apoi, când fata a plecat la altă revistă unde a dat-o în bară și nicio publicație nu voia să o mai angajeze, mama revistei Scarlet a primit-o înapoi. La fel a procedat și în cazul lui Sutton, care s-a îndrăgostit de superiorul ei și a născut niște discuții legat de asta printre colegele de la job. Majoritatea o judecau că a primit un post mai bun în companie pentru că s-a culcat cu șeful, iar Jacqueline a scos tâmpenia asta din capul lui Sutton. Nici Kat nu a fost privată de aripa ei protectoare.
Indiferent de greșelile pe care le comiteau angajații, Jacqueline Carlyle era mai mult decât un șef, era o prietenă care înțelegea oamenii, lupta pentru ei și alături de ei și încerca să rezolve problema împreună.
De-a lungul timpului, la locul de muncă, am avut niște superiori destul de cretini. Am vorbit despre ei în Vice. După ce am văzut serialul ăsta, mi-am dat seama cât de mult mi-ar fi plăcut să întâlnesc un altfel de lider care să pună accent pe lucrurile făcute bine, nu pe gafe.
Scarlet, revista fondată de un bărbat pentru bani și conturată de o femeie pentru calitate
Câteva episoade surprind consiliul revistei (din care fac parte doar bărbați) care dorește să o concedieze pe Jacqueline pentru că nu mai respectă direcția non-feministă, ieftină și superficială a revistei care aduce mai mulți bani. În final, se dovedește că cei de la consiliu au greșit pentru că, odată ce Jacqueline rămâne fără job, revista pierde cititoare.
The Bold Type e la sezonul cu numărul 5. Am făcut binge-watching imediat ce am descoperit serialul. Am ajuns la sezonul 4 și, în fiecare seară, înainte de culcare, dau drumul unui episod și ajung să stau trează mai mult decât ar trebui.
Serialul ăsta mi se pare că este tot ce încearcă Emily in Paris și And just like that să fie și nu reușesc. Adică: strălucitor, stilat, deștept, politic corect, feminist, profund, modern, elegant, feminin, inspirațional. Cu adevărat un Sex and the City pentru mileniali.