3 creatoare de pe YouTube care să te inspire toamna aceasta
Orice om creativ, atunci când este în lumea lui, când se folosește de instrumentele necesare pentru a da naștere la ceva, știe că munca vine prima, apoi, poate chiar în ultimul rând, apare inspirația.
Nu sunt genul de om care să se joace. Am doar două jocuri pe telefon, destul de vechi, pe care le deschid extrem de rar, cam o dată la doi ani. Cu toate acestea, încă din copilărie, un singur joc a reușit să mă cucerească, anume The Sims.
De-a lungul timpului am jucat toate variantele. În versiunea cea mai recentă, The Sims 4, atunci când Simul tău cântă la chitară, pictează, scrie, rareori se simte inspirat. Însă atunci reușește să făurească cele mai minunate lucruri.
Cu toate că The Sims 4 are multe lacune, dezvoltatorii au reușit să surprindă atât de bine cum funcționează inspirația.
Îmi place să mă descriu ca fiind un om creativ. Mare parte din timp mi-o petrec scriind sau gândind conținut pentru conturile mele din online. Fac asta de câțiva ani deja, așa că știu deja că dacă aleg să stau în pat și mă uit pentru a 23-a oară la Sex and the City, inspirația nu mă va lovi ca un fulger.
Am învățat ca eu să fiu cea care o caută, nu invers. Pentru mine, inspirația este ca un mic bob de mazăre cu ochii mari și zâmbet parcă desenat cu vârful unui creion, care trăiește undeva adânc în mintea mea.
Dacă îl ignor, bobul ăsta nu crește, ci rămâne într-o stare de adormire. În schimb, dacă aleg să fac o plimbare mai lungă prin parc, dacă pun un film pe care nu l-am mai văzut vreodată ori dacă citesc un autor nou sau un roman de care n-am mai auzit, încep, ușor, să îmi hrănesc inspirația.
Repetitivitatea și rutina mă relaxează, dar nu mă ajută prea mult când vine vorba de creativitate. Totuși, în ultimii 10 ani, am descoperit trei creatoare de pe YouTube care, prin ceea ce fac, reușesc să mă inspire de fiecare dată.
Overall Adventures
Pe Tina Cody am descoperit-o când eram în liceu. Mi-a plăcut pentru că era total atipică față de youtuberii din acea perioadă.
Deși nu avea nici experiența ori echipa unui vlogger specializat, ceva din conținutul ei mă făcea să mă simt ca acasă.
Fiind un artist la bază, ea s-a dedicat jurnalelor și importanței scrisului. Pe lângă clasicele „flip throughs”, Tina vorbea despre blocaje creative, recomanda cărți care aveau puterea să te ajute să le depășești, participa la NaNoWriMo și vorbea deschis despre cum arată viața unui tânăr care abia a ieșit de pe băncile facultății și este complet dezorientat.
Clasa a 12-a nu a fost cel mai fericit an al meu. Eram într-o relație toxică, stresată de Bac, total absentă în tot ceea ce însemna absolvirea, iar pe lângă citit, Overall Adventures m-a ținut pe linia de plutire și mi-a demonstrat cât de important este să ajungi să faci ceea ce iubești.
Lavendaire
Pe Aileen de la Lavendaire am descoperit-o tot prin liceu, tot printr-un video cu și despre jurnale. Vorbea despre paginile de dimineață ale Juliei Cameron, pe care am citit-o și eu mult mai târziu.
Spre deosebire de Tina de la Overall Adeventures, conținutul pe care-l creează Aileen abundă de feminitate și delicatețe. Ea promovează un stil de viață benefic și vorbește constant despre importanța sănătății mentale.
Mai mult, dacă urmărești clipurile ei, cu siguranță vei învăța să îți stabilești prioritățile și să îți organizezi timpul mult mai eficient.
Pe mine Lavendaire m-a salvat în pandemie. Vlog-urile din acea perioadă au devenit favoritele mele. Mai mult, de fiecare dată când „îmi fac curățenie” în viață, apelez la Aileen pentru mai multă inspirație.
Darling Desi
Pe Darling Desi am descoperit-o în urmă cu doi ani și m-am îndrăgostit iremediabil de conținutul pe care-l creează.
Desi este o romantică incurabilă și o cititoare feroce. Cu toate că nu avem mereu aceleași afinități literare, iubim amândouă clasicii și, poate cel mai important, toamna.
Absolut tot conținutul ei este despre romantizare. Cum să îți romantizezi toamna, vara, ce seriale să urmărești care să te bage „in the mood”, ce cărți să citești, tururi de librării, sfaturi pentru decorațiuni specifice sezonului și lista nu se oprește aici.
Nu mai zic că este și o mare fană a serialului Gilmore Girls, ceea ce îmi oferă încă un motiv să o urmăresc cu religiozitate.
Un bonus: 4 fără 15
Nu pot lăsa acest articol fără o creatoare de conținut autohtonă, așa că recomandarea mea este Ruxandra de la 4 fără 15.
Dacă ești o cititoare, probabil că ai auzit deja de ea și poate chiar ai avut ocazia să urmărești câteva videoclipuri pe YouTube.
Ruxandra a început să posteze recenzii la cărți și vlog-uri de lectură pe când era studentă la Litere, în București.
Este printre puținele creatoare care oferă calitate când vine vorba de video și care nu face rabat la asta nici când vine vorba de lecturi. Un lucru este sigur, dacă alegi să achiziționezi o carte care apare pe canalul ei, cu siguranță acel titlu nu te va dezamăgi.
Sper că aceste patru femei creative să îți hrănească inspirația și creativitatea la începutul sezonului rece.