Primul tatuaj și serialul de la care a pornit totul

Era într-o marți după-amiază când m-am hotărât. O să-mi fac tatuaj, nimic nu mă poate împiedica, mi-am zis. Visam la asta de prin liceu. Mereu mi-a plăcut ideea de a-ți face un semn. Unul care să te reprezinte și care să dureze o viață, asta dacă nu te hotărăști să-l acoperi ori să-l ștergi.

Tatuajul mi s-a părut mereu o formă de artă și, ca o consumatoare de artă ce sunt, voiam să trăiesc și această experiență. Să vrei un tatuaj e primul și cel mai simplu pas. Dorința o am din adolescență, numai că până recent nu știam exact ce vreau să-mi inscripționez în piele.

Să fie din zona cărții, dar nu o simplă carte. Poate un citat, dar nu orice citat. Un personaj. Șarpele care a înghițit un elefant din „Micul Prinț”, dar deja a devenit clișeu. Toți cititorii aleg varianta asta. Trebuie să mai caut.

În ziua în care m-am hotărât să-mi fac tatuajul, am început să schițez în jurnal bustul lui Anne de la Green Gables înconjurat de un citat din primul volum al seriei. Am făcut câteva variante, dar nu mă satisfăcea. Apoi mi-am amintit de discursul lui Rory Gilmore, adolescenta din Gilmore Girls – serialul meu favorit all time-, pe care l-a ținut atunci când a absolvit liceul Chilton: „I live in two worlds, one is a worlds of books”. Ăsta este!

Citatul acesta a reprezentat-o pe Cristiana din copilărie, care abia terminase de citit Hedi, fetița munților, o reprezintă pe Cristiana din prezent și, mai mult ca sigur o va reprezenta pe Cristiana de peste 30 de ani, care va fi citit mult mai mult.

Studioul trebuie ales cu încredere și curaj

Așadar, ai dorința, ai ideea, dar nu știi un studio de încredere, deci ecuația nu e completă. Primul tatuaj e o experiență unică, aparte, pe care, zic eu, e important să ți-o amintești cu plăcere. Spre exemplu, ca prima oară când faci dragoste.

E recomandat să se întâmple cu o persoană în care să ai încredere, fiindcă experimentezi emoții și temeri foarte puternice înainte.

Eu am început să-mi caut studioul pe net, așa cum se caută orice lucru în ziua de azi. Un search cu studio tatuaj bucurești și s-au afișat peste 20 de studiouri doar în apropiere de adresa la care locuiesc. Au fost trei aspecte de care am încercat să țin cont:

În primul rând, să aibă recomandări bune pe Google. În al doilea rând, să existe online pe un site administrat corect și pe Social Media, pe cât mai multe canale cu putință. În al treilea rând, să îmi placă modelele realizate de artiștii tatuatori.

Așa am ajuns, într-un final, la Inkperium. Le-am scris pe Instagram și i-am întrebat dacă pot realiza genul de tatuaj pe care mi-l doresc și, de asemenea, i-am întrebat cam cât m-ar costa. Răspunsul a venit rapid. Un tatuaj pornește de la 200 de lei și, în funcție de cât de complicat e, poate ajunge și la 1000.

Eu voiam ceva simplu așa că, din punctul meu de vedere, prețul era ok. Am făcut o programare pe WhatsApp și m-au rugat să plătesc un avans de 200 de lei, fix cât ar fi costat cel mai simplu tatuaj. Atunci am avut un moment de ezitare. Mi-a fost teamă că-mi vor lua banii, trebuie să recunosc asta.

Totuși, toți cei peste 400 de oameni care au dat 5/5 pe Google există. Nu sunt nebuni.

Am făcut plata și faptul că am plătit avansul m-a agățat și mai tare de ideea de a-mi face un tatuaj. Erau șanse să renunț dacă nu achitam această sumă modică. Apoi, tot ce am făcut a fost să-mi umplu zilele până în ziua programării, atât de nerăbdătoare am devenit.

Ziua în care visul a devenit realitate

Am adormit greu în noaptea dinainte. Eram nerăbdătoare să se facă zi, ba chiar simțeam clișeicii fluturași în stomac.

Am luat un Uber către studio, fiindcă afară era destul de cald. Nu puteam merge cu mijloace de transport, iar de mersul pe jos nici nu poate fi vorba. Am ajuns cu 30 de minute mai devreme și m-a întâmpinat managerul Inkperium.

Locația arăta minunat, chiar și ciocanul de la intrare, pe care scria ANESTEZIC cu decupaje din reviste. Am stabilit cu managerul locația tatuajului, modelul, mărimea și culoarea. Inițial voiam ca tatuajul să fie pe partea interioară a încheieturii stângi, dar tatuatorul mi-a recomandat să-l fac pe antebraț, fiindcă pe încheietură se estompează odată cu trecerea timpului și nu e indicată zona pentru primul tatuaj.

L-am ascultat. Un alt lucru extrem de important atunci când îți faci un tatuaj e să-l asculți pe artist. El are experiența a mii de tatuaje realizate, așa că știe mai bine. Lasă-l să-și facă meseria.

Apoi, după ce am stabilit toate detaliile, managerul a pregătit camera în care urma să lucreze. Avea atât de multă încredere în ceea ce făcea încât a reușit să-mi alunge toate emoțiile.

În timp ce învelea masa de lucru și suportul într-o folie specială, mi-a zis: să fii foarte atentă la toți pașii pe care-i fac acum, să fie totul dezinfectat, steril. Poate, cine știe, îți vei face un alt tatuaj la un alt studio, poate chiar în altă țară. Să fii mereu atentă.

După ce a dezinfectat și învelit totul în folie de plastic, a pregătit acele sigilate, aparatul de tatuaj care arăta total diferit față de ce mai văzusem până atunci în filme sau pe Social Media. Mi-a zis că e o variantă updatată. L-a împachetat și pe acela de parcă ar fi fost pachetul unui copil de grădiniță, fiindcă nicio zona a lui, alta decât acul, nu trebuie să-mi atingă direct pielea. A pregătit cerneala, m-a dat cu un gel pe care urma să imprime modelul stabilit***, apoi s-a apucat de treabă.

Procesul tatuării a durat mai puțin decât pregătirea pentru el și, spre surprinderea mea și a tuturor celor cărora le-am povestit, nu a durut deloc. Am avut parte și de muzică bună, pe care mi-a pus-o artistul ca să mă relaxez. Senzația a fost una chiar plăcută, una pe care aș repeta-o cu deosebită plăcere.

S-a simțit mai mult ca un masaj cu vibrații sau ca și cum te-ai fi jucat cu o scobitoare pe piele. Pentru unii e chiar terapeutic momentul tatuării, mi-a zis artistul.

Cum îți vindeci corect tatuajul

După ce tatuajul e gata, acesta e curățat cu o soluție specială, dezinfectat, iar peste el se pune un second skin, o folie foarte subțire și elastică, care aduce cu pielea, pe care trebuie să o ții pe tatuaj timp de trei zile.

Artistul mi-a explicat în amănunt pașii pe care trebuie să-i parcurg în fiecare zi, timp de două săptămâni. Mai mult decât atât, mi-a oferit un cartonaș cu toate informațiile în cazul în care mi-ar fi scăpat ceva.

Vindecarea e extrem de importantă din două motive: fiindcă tatuajul se poate infecta și pentru că, în cazul în care nu se vindecă corect, poate avea altă culoare și/sau intensitate decât trebuie.

După ce am văzut câteva clipuri pe TikTok care m-au oripilat în care diverși oameni spuneau că „își îngrijesc tatuajul”, am zis să povestesc în acest articol care sunt pașii, concret.

În primul rând, folia se îndepărtează în duș, sub apă călduță. Nu trebuie tras ca la un bandaj obișnuit, în direcția opusă, așa cum am văzut în Social Media, fiindcă te poți răni grav, ci ușor, din aproape în aproape până ce folia se desprinde complet.

Apoi, timp de două săptămâni, în fiecare seară, spală-te cu săpun anti-bacterian pe mâini, apoi cu el speli și tatuajul. Eu folosesc săpun lichid Protex Ultra. Ulterior, tamponează tatuajul cu prosoape de hârtie, fără parfum, care nu lasă reziduuri.

Aplică, într-un strat subțire care să acopere tatuajul, de minim trei ori pe zi crema recomandată de artistul tatuator. Aceasta are rolul să hidrateze și să vindece. Eu utilizez InkTrox, pe care am achiziționat-o de la Inkperium cu numai 30 de lei.

Nu folosi Bepanthen sau alte creme similare pe care le găsești în farmacii. Așa cum a zis artistul care mi-a făcut mie tatuajul: cremele astea sunt pentru fundurile bebelușilor și acolo ar trebui să rămână.

De asemenea, nu merge la piscină, solar, sală, plajă, saună și nu dormi cu animale de companie în pat până când tatuajul nu e vindecat complet. La urma urmei e o rană deschisă care trebuie protejată. Eu urmează să încep a doua săptămână de pauză de la sală.

În final, dacă îți dorești un tatuaj, eu zic go for it. Tratează-ți corpul ca pe o pânză și joacă-te cu elemente semnificative din viața ta. Tatuajul o să devină parte din tine, o să te reprezinte, ai grijă doar să-l realizezi într-un mediu dedicat, când ești conștient și asumat.

*** Pașii sunt prezentați din memorie. E posibil să nu fie aceasta ordinea.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search