Poți cunoaște femeile Lisei Taddeo printr-un serial de pe HBO MAX

Sunt genul de persoană care revede seriale îndrăgite fără să se plictisească, care rar caută ecranizări noi. Totuși, atunci când căutam un alt film pe HBO MAX, mi-a atras atenția „Trei femei”.

Acum vreo trei ani, poate chiar patru, am fost într-o tabără de artiști, la mare. Lucram remote pentru o agenție de comunicare, dar fiindcă aveam să stau vreo zece zile, mi-am zis că sigur am timp de citit.

Poți cunoaște femeile Lisei Taddeo printr-un serial de pe HBO MAX
Sursă foto: https://katiecouric.com/

Nu mi-am luat mai mult de două cărți, dar una dintre ele a fost „Trei femei”, de Lisa Taddeo. Un titlu care mi-a rămas clar în minte și despre care am scris, pe ex-blog-ul meu, și atunci.

Cea de-a patra femeie

Lisa Taddeo este o jurnalistă și autoare americană cunoscută pentru faptul că a abordat teme despre relații, sexualitate și dorință. Înainte de a deveni faimoasă ca autoare, a publicat articole în reviste precum New York Magazine, Esquire și Elle, fiind apreciată pentru stilul său jurnalistic.

A debutat în 2019 cu „Trei femei”, carte care este tradusă la noi la editura Litera, care a devenit rapid un bestseller internațional. „Trei femei” este o combinație între jurnalism narativ și literatură non-ficțională, a fost scrisă pe parcursul a opt ani, perioadă în care Taddeo a urmărit în detaliu viețile a trei femei din America, explorând aspecte adesea tulburătoare ale vieții lor emoționale și sexuale.

Poți cunoaște femeile Lisei Taddeo printr-un serial de pe HBO MAX
Sursă foto: https://www.net-a-porter.com/

Lisa Taddeo a călătorit prin Statele Unite pentru a găsi subiecte și a petrecut ani întregi câștigând încrederea celor trei protagoniste: Lina, o femeie prinsă într-o căsnicie lipsită de pasiune; Maggie, o tânără care a avut o relație controversată cu profesorul său de liceu; și Sloane, o proprietară de restaurant implicată în relații sexuale… complicate.

Prin vocile acestor femei, Taddeo reușește să dezvăluie dorința feminină neexplorată și chiar ignorată, într-un mod visceral și autentic.

„Trei femei” a primit recenzii pozitive din partea unor publicații celebre, precum The New York Times, The Guardian și The Washington Post. A fost descrisă ca „revoluționară” și „sfâșietor de onestă”. De asemenea, cartea a fost distinsă cu mai multe premii, inclusiv a fost nominalizată la Goodreads Choice Awards.

Pe scurt, Lisa a pus accent pe faptul că (și) femeile sunt oameni. Că și ele fac greșeli, că și ele au dorințe, că se enervează, că sunt „isterice”, că plâng, că sunt „egoiste” fiindcă aleg să își trăiască visul și nu să aibă în grijă copii și un soț. Iar acest lucru se regăsește, artistic, în serialul care poate fi văzut pe HBO MAX.

Patru istorii brutal de reale

Bazat pe bestsellerul „Trei femei” al Lisei Taddeo, serialul omonim a trecut printr-un proces tumultuos înainte de lansarea sa. Proiectul a fost inițial dezvoltat de Showtime, însă a fost abandonat după restructurările interne ale companiei.

Ulterior, Starz a salvat producția, iar premiera a avut loc pe 13 septembrie 2024. Serialul, structurat ca o dramă în zece episoade, este produs inclusiv de Lisa Taddeo, care a fost implicată direct în adaptare ca producător executiv. Alți membri importanți ai echipei au fost Laura Eason, cunoscută pentru House of Cards, ca showrunner și actrița Emmy Rossum, în rol de producător.

La fel ca în carte, povestea se concentrează pe viețile a trei femei care își transformă existențele prin decizii… îndrăznețe: Lina, interpretată de Betty Gilpin, este o casnică prinsă într-o căsnicie fără pasiune; Sloane, jucată de superba DeWanda Wise, este o antreprenoare sofisticată care experimentează provocările unei relații deschise; și Maggie, ilustrată de Gabrielle Creevy, este tânăra implicată într-un scandal cu profesorul ei.

Poți cunoaște femeile Lisei Taddeo printr-un serial de pe HBO MAX
Sursă foto: https://www.tvinsider.com/

În serial apare și cea de-a patra femeie, personajul central, Gia, jucată de Shailene Woodley, scriitoarea care le spune povestea și care, la rândul ei, trece prin niște situație nu chiar fericite.

Am devorat serialul în numai câteva zile. Mi-a plăcut faptul că actrițele nu arătau perfect, nu se îmbrăcau de parcă urmau să urce pe podium, nu erau soții perfecte, mame ideale, iar dorințele lor au fost ilustrate sublim.

De la început până la final, „Trei femei” este despre sexualitate și nu mă refer la scenele explicite care apar în fiecare episod, ci la felul în care fiecare își îmbrățișează dorința în solitudine.

Mai mult, „alergătura” după dragoste nu este singura problemă cu care se confruntă fiecare. Spre exemplu, Lina trebuie să facă față criticilor venite din partea familiei creștine, tatăl lui Maggie, după ce s-a confruntat cu dependența de alcool, ajunge să se sinucidă, Sloane este femeia perfectă care are totul și, totuși, din cauza deciziilor sale, pierde totul, iar Gia, povestitoarea, află că este însărcinată și că este suspectă de cancer în aceeași perioadă și decide să amâne sănătatea ei până naște copilul.

Fiecare episod oferă, astfel, o incursiune în viețile și deciziile acestor femei, fiind un comentariu social puternic și o reflecție asupra vulnerabilității umane.

Când femeile chiar sunt oameni

Am fost captivă în acest serial. Mi-a plăcut fiecare detaliu, fiecare scenă și până și felul în care cădea lumina. Au fost momente care m-au făcut să plâng, care m-au făcut să zâmbesc, care m-au făcut să mă gândesc la deciziile pe care le-am luat eu în anumite situații.

Sursă foto: Cărturești.ro

Țin minte că am judecat excesiv aceste trei femei atunci când am citit cartea Lisei. Mi s-au părut rele, egoiste. Mă gândeam la soțiile bărbaților care, la rândul lor, înșelau, mă gândeam la copii lor și, fiindcă eram numai o puștoaică de 22 de ani, consideram că elementul malefic din poveste era Lina sau Sloane sau chiar Maggie.

Anii au trecut peste mine și mi-au modelat mentalitatea, iar acum văd lucrurile total și complet diferit. Nu doar că mi-am dat seama că „Trei femei”, carta Lisei este extrem de bine scrisă, dar am ajuns să conștientizez că și-a îndeplinit misiunea, că m-a făcut să înțeleg că NU este vina femeii, în niciun caz nu este doar a femeii, așa cum, de multe, ori, anumite conjuncturi ne fac să credem.

Dacă ești femeie nu înseamnă că trebuie să fii mereu o doamnă, că nu trebuie să înjuri, să te enervezi, să țipi, să faci sex cu cine vrei și când vrei, să te măriți. Atât cartea, cât și serialul de pe HBO MAX subliniază că ai exact același drept pe care-l are un bărbat atunci când face greșeli, atunci când are dorințe, atunci când își ignoră copilul, atunci când înșală și minte. Nu este neapărat moral, categoric, dar nici nu este necesar să demonizăm femeia.

Poți cunoaște femeile Lisei Taddeo printr-un serial de pe HBO MAX
Sursă foto: https://www.vanityfair.com/

Mi se pare că „Trei femei” poate deveni mai mult decât o adaptare televizată a unui bestseller, ci poate fi un catalizator pentru conversații esențiale despre egalitate, identitate și dreptul de a greși.

Cartea și serialul subliniază cu subtilitate că umanitatea femeilor nu ar trebui să fie pusă sub semnul întrebării în funcție de alegerile lor. Ele ne amintesc că greșelile și dorințele nu au gen, iar asumarea lor este un pas spre o mai mare înțelegere a propriei vieți, dar și a celorlalți.

***Sursă foto cover: https://www.cosmopolitan.com/

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search