De ce e important personal branding-ul în dezvoltarea personală și cum prima mea ședință mi-a dat încredere să-mi ofer putere
Când Rusanda Davideanu, Zenobista care a pus bazele Bookletta și care oferă servicii de brand personal, mi-a propus să ne întâlnim pentru o ședință de consultanță de brand, am simțit că mă panichez. Știam, din ceea ce am mai povestit, ce face și probabil de aici și temerea mea. De ce spun temere? Pentru că în cadrul acestei ședințe a fost nevoie să vorbesc despre mine ca să descopăr care e direcția mea și a brand-ului, iar asta nu prea îmi face plăcere în general. Vreau să mă expun. Să vorbesc despre traume, agitații interioare, frici pentru a le face pe alte femei să se simtă mai puțin singure, dar asta fără să fiu văzută prea mult. Un paradox.
Totuși, am acceptat instinctual să mă văd cu Rusanda. A ajutat foarte mult faptul că o știam. Dacă era o femeie pe care abia o întâlneam, nu cred că aveam încrederea necesară să devin vulnerabilă în fața ei.
Totul a început cu testul de personalitate Briggs-Myers
Marți, la ora 13, am stabilit să ne vedem la biroul din zona Unirii. În acea dimineață, mi-a dat să rezolv un test de personalitate bazat pe ideile Briggs-Myers. Sceptica din mine a tratat testul ca pe un joc, răspunzând totuși sincer, nu cum obișnuiam să fac în liceu, de se speriau săracii psihologi de rezultat.
Mi-a ieșit INFJ, adică 31% introvertă, 28% intuitivă, 9% iau decizi pe sentimente și 22% judec înainte să cunosc. Am fost surprinsă pentru că mă descria destul de bine. Atât doar, la (F)eeling, atât eu, cât și Rusanda am fost de acord că s-a produs o mică eroare pentru că, în general, acționez mai mult pe emoții.

Imediat ce am primit rezultatul ăsta, cu care nu prea știam ce să fac, m-am pregătit, am luat un Uber și m-am ciocnit de Rusanda chiar în fața clădirii în care urma să începem ședința. Ne-am dus să ne luam câte o cafea to go, ne-am urcat în lift și am ajuns într-un apartament cochet împărțit în mai multe birouri care mă duceau cu gândul la cabinetele psihoterapeuților din filmele americane.
Ne-am așezat fiecare pe câte un fotoliu galben, am așezat cafelele și agendele pe măsuța din mijloc. Rusanda și-a deschis laptopul și mi-a zis: îți încep acum o fișă. Spune-mi care e povestea ta în câteva minute, dar imaginează-ți că-i vorbești unui copil. Nu folosi cuvinte mari.
M-a intrigat din prima clipă pentru că mi-a amintit de temele pe care mi le dădea Florin Iaru la cursul de Creative Writing pe care l-am făcut acum 2 ani.
Am vorbit despre cum, până la 23 de ani, am schimbat 5 orașe. Despre nevoia mea de a scrie. Despre cum am încercat să transform scrisul în hobby și să am un job obișnuit. Despre trecerea de la Cluj la București, de la o potențială carieră ca agent de turism la zona de carte. Despre ce simt atunci când scriu. Despre impactul pe care l-a avut Zenobistele asupra mea la 3 luni de la publicare. Despre nașterea proiectului Zenobisme.
Rusanda a pescuit fiecare cuvânt pe care l-am spus și l-a adăugat în fișa mea. Apoi, mi-a explicat rezultatul testului de personalitate.
Care-i faza cu INFJ și INFP?
În momentul de față sunt un fel de Consilier (The Counselor), adică sunt conștiincioasă și orientată către valoare. Caut să leg relații cu însemnătate, idei și evenimente pentru a mă înțelege mai bine atât pe mine, cât și pe alții.
În general sunt tăcută, prefer să îmi exercit influența din spatele camerelor.
Cariere posibile pentru acest gen de personalitate: artist, fotograf, profesor, scriitor
INFJs faimoși: Leonard Cohen, Gandhi, Jefferson and so on.


Știam că am o problemă cu judecatul oamenilor/situațiilor înainte să aflu mai multe despre ei/ele, dar nu eram conștientă că pot lucra să schimb asta. Odată ce voi diminua judecătorul din mine, voi deveni o INFP, o idealistă. Suntem la începutul acestei călătorii, așa că nu o să intru foarte mult în personalitatea mea viitoare. Asta dacă mă țin de treabă, bineînțeles.
Diagrama care trebuie să stea la baza brand-ului tău

După ce mi-a explicat asta, Rusanda mi-a trimis un fel de diagramă colorată, al cărei autor e Jung. Ei bine, pe baza acestei diagrame care încadrează 12 arhetipuri sunt construite toate brand-urile mari din zilele noastre. Fiecare persoană/influencer/brand e combinație dintre două sau mai multe arhetipuri. Spre exemplu, datorită Rusandei, am aflat că, în funcție de direcția în care-mi doresc să merg cu brand-ul meu, sunt 50% Sage și 50% Hero. Ce înseamnă asta? Că prin intermediul Zenobisme și a canalelor mele de socializare, scopul meu este să spun povești ca să ajut femeile să se simtă mai puțin singure, să ascult și să ofer o voce celor care nu se regăsesc să-și spună propria poveste.


Pe baza acestui rezultat, alături de Rusanda am descoperit vocea cu care trebuie să comunic în online, cum trebuie să arate descrierea mea, care sunt subiectele cu adevărat importante pe care trebuie să nu uit să le abordez pe blog, care este publicul meu țintă, care sunt obiectivele de business, obiectivele de comunicare, modelele care mă inspiră, atu-urile de brand personal și mărcile de brand personal.
Pe scurt, mi-a dat o direcție foarte clară și mi-a luminat traseul pe care trebuie să merg pentru a transforma Zenobisme dintr-un spațiu virtual personal în care mai aruncam idei, într-o afacere care să înceapă să producă (impact) cu adevărat.
Tu știi cum să te vinzi?
Nu pot să nu includ poate cel mai important lucru, pe care îl ignoram complet în trecut și anume, faptul că munca mea are valoare și că trebuie să știu cum să îmi vând serviciile.

Prima dată când a venit un brand la mine și mi-a propus un parteneriat plătit, nu aveam idee cât să cer și am aruncat o sumă mult mai mică decât trebuia și meritam, crezând că munca mea nu este cu adevărat importantă. Ei bine, cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat de la Rusanda a fost să-mi dau putere.
De asemenea, afacerea ca afacere, dar Rusanda nu a putut să treacă peste dezvoltarea și creșterea personală, emoțională. Mi-a făcut o mică listă în care mi-a spus care sunt lucrurile la care trebuie să lucrez, pentru că imaginea mea individuală reprezintă Zenobisme, nu invers.
Rusanda Davideanu m-a pus pe o direcție foarte clară, iar de acum înainte mă apuc de treabă. După o lună în care respect planul stabilit împreună, o să revin cu o analiză a rezultatelor.
Acesta a fost primul pas din călătoria mea de personal branding, consultanța. Mai am multe etape pentru a avea un brand puternic în Social Media-ul românesc. Rusanda oferă acest tip de serviciu pentru a te pune pe o traiectorie. Al doilea tip de serviciu pe care-l oferă e transformarea de brand personal, care durează o lună, este mult mai complexă și include un Manual de Brand Personal construit de Rusanda special pentru tine. Raluca Harabagiu descrie experiența în două articole. Tu ce ai alege?