Am stat de vorbă cu Luiza, stilist expert, și am aflat de ce e important să te îmbraci sustenabil

Luiza Olteanu a pus bazele Rebrand Yourself, un concept de business inovator atât pe piața serviciilor de consultanță din România, cât și internațional. Serviciile de consultanță de imagine pe care le oferă sunt premium datorită personalizării în funcție de necesități. Conceptul îmbină consultanța de imagine, style coachingpersonal branding și consiliere psihologică. Toate au la bază o metodologie proprie.

Am fost recent în micul și strălucitorul ei atelier din centrul Bucureștiului. Am povestit vreo două ore despre cărți, modă, stil vs trend și, poate cel mai important, despre importanța sustenabilității atunci când vine vorba de haine.

Care e povestea ta cu hainele?

Cred că aș putea să scriu o carte doar despre relația mea cu țesăturile și cu hainele. Am fost mereu fascinată de culori și de texturi. Mama mea este o femeie cochetă care a avut tot timpul o garderobă ofertantă, așa că mi-a fost reper mulți ani. Îți punctez câteva evenimente pe care mi le amintesc acum și pe care le consider de referință.

Aveam zile când, pe la vreo 4-5 ani, rămâneam acasă cu bunica și după ce îmi ținea lecții de etichetă și mă învăța să merg cu cartea pe cap pentru a păstra o ținută elegantă a corpuli, scoteam eșarfele mamei, pe care le prindeam cu ace de siguranță și îmi improvizam ținute. Mereu altele. Am avut apoi o altă etapă care mi-a oferit un univers magic – hainele custom made. Pe la 13 ani am început să îmi fac haine la comandă. Eram subțirică și nimic din comerț nu îmi venea bine și nici nu răspundea nevoilor mele de expresie, așa că mi-am negociat cu croitoreasa un soi de abonament– un număr de piese pe lună la care să îmi dea prețuri speciale. Îmi plăcea să experimentez și testam tot felul de mixuri inedite: pantaloni sport cu sandale, sacouri din tricotaj, pantaloni din stofă scurți cu sacou, costume din mătase, costume din satin. Erau lucruri care păreau desprinse de pe un podium, doar că eu mă plictiseam repede de ele și făceam câte o întâlnire care acum s-ar numi yard sale cu colegele de la școală și cu prietenele. Pregăteam ceai și le serveam cu prăjituri, iar ele licitau pentru hainele pe care eu le retrogradam. Vindeam mereu hainele cui veneau mai bine, nu cui dădea cel mai mult. Evident, cu banii respectivi îmi făceam alte haine. Deja aveam o abordare sustenabilă.

În liceu, fustele mini erau slăbiciunea mea și pentru că nu îmi găseam fustă din jeans pe măsurile mele, mi-am făcut una gri cusută cu ață groasă orange intens pe care am decolorat-o eu cu clor pulverizat. Ieșise o nebunie și am împrumutat-o tuturor prietenelor mele. Am fost ca în filmul The Sisterhood of the Traveling Pants.

Deja aveam o relație strânsă cu croitoreasa care îmi îndeplinea toate visele vestimentare, așa că i-am furat mamei o față de masă din brocard mov și mi-am făcut o fustă mini din ea. Absolut toate prietenele mele erau înnebunite și multe dintre fetele populare din oraș ajunseseră la croitoreasa mea să își facă ce își face Luiza. Eram un fel de influencer înainte să se fi inventat influencerii.

Altă dată, tot în liceu, m-am hazardat să îmi lucrez la croitoreasă un plic din piele ecologică crem cu vipușcă aurie. Am fost mereu atentă la detalii și centrată pe confort. Doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg și croitoreasa mea a vândut geanta pe care am creat-o unei alte cliente căreia îi picase cu tronc. Mi-am făcut una și mai frumoasă pe care am căptușit-o cu o bucată de catifea verde crud pe care o aveam de câțiva ani și era prea mică să devină o piesă vestimentară, însă prea frumoasă să renunț la ea.

Nu am neapărat o haină care să mă fi marcat sau m-a definit pentru că stilul meu s-a transformat și a evoluat odată cu mine.

După vreo 7 ani de corporație în industria farmaceutică, mi-am dat seama că sufletul meu nu dansează și că am nevoie de o reconversie profesională, așa că, după 4 ani de cursuri, explorări și învățat design, istoria modei, croitorie, proiectare și stilism, o cunoștință m-a recomandat cuiva pentru o schimbare de garderobă. Cu un buget restrâns am reușit să îi alcătuiesc o garderobă de vară de la zero pentru noua greutate – de la XL la M, iar la final, tipa respectivă s-a uitat în oglindă și cu lacrimi în ochi mi-a zis: mă uit și nu îmi vine să cred că eu sunt. Nu mi-am imaginat niciodată că pot fi atât de frumoasă! Iar atunci am știut că vreau să fac asta.

Sunt multe lucruri care mă atrag. Îmi place să ofer oamenilor cu care lucrez ocazia de a-și da o șansă să fie ei înșisi. Să se încadreze în contextele de viață fără să se piardă pe sine, ba chiar să își atragă contextele de viață potrivite, onorându-se pe sine, folosind vestimentația pe post de canal de comunicare. Pe de altă parte, metoda Rebrand Yourself îmbină elemente de coaching, consultanță personalizată și consiliere psihologică pentru un efect atât interior, cât și exterior.

Ce însemnă, de fapt, să te îmbraci sustenabil?

Sustenabilitatea este un mix de alegeri înțelepte, conștiente. Indiferent că este vorba despre mâncare, haine, sau orice altceva, avem nevoie de exercițiul de gândire: pot să cumpăr mai sustenabil? Am o alegere care poluează mai puțin? Industria de fashion este a doua cea mai poluantă după cea petrolieră. Eu când am aflat asta am rămas șocată. Așa că mi-am propus să fac tot ce ține de mine ca să remediez modul în care stau lucrurile. Suntem parte dintr-un ecosistem amplu, iar momentan noi distrugem constant ceea ce natura oferă. Încă nu cred că există piese vestimentare care să egaleze frumusețea, grandoarea și măiestria pe care ne-o oferă peisajele. Cum petrecem cel puțin 24 de ore îmbrăcați în ceva, dacă tot purtăm non stop ceva, dacă tot le cumpărăm, sarcina mea, ca style coach și ca expert din industria fashion, este să mă asigur că piesele respective vor fi utilizate cât mai multă vreme. Cea mai sustenabilă garderobă este cea cu piese pe care să le folosești până se uzează și în care te simți bine, confortabil și te simți frumoasă.

Alteori, dacă nu ai dimensiunile pe croielile din magazine, cea mai sustenabilă cale este să ai câteva piese lucrate la croitor pe măsurile tale de la zero. Croitoriile de retuș joacă și ele un rol crucial în susținerea unor alegeri sustenabile. De ce să iei o fustă nouă când poți să îi schimbi fermoarul?  Da! Poate uneori este mai ieftin să iei un produs nou, însă acest produs vine pe un vapor de la zeci de mii de km distanță sau este transportat mii de km în tiruri care poluează, pe când atelierul de retuș ține activă o afacere practică a unui om dibace, talentat și pasionat.

Găsești aici informații despre recomandări de ateliere.

Unele statistici spun că o haină vestimentară și-a amortizat costul după 10 spălări sau aproximativ 30 de purtări pentru hainele de stradă. Eu propun să le porți cât mai mult. Iar ca să le porți cât mai mult este necesar să fie exact ce ai nevoie pentru stilul de viață și pentru mixul din garderobă. Pe de altă parte, să fie spălate la temperaturile/turațiile potrivite. Vă recomand 10 grade mai puțin decât scrie pe eticheta producătorului.

Pe de altă parte, poți folosi un calcul simplu: costul/purtare. Să zicem că de duci la mall după un tricou alb simplu care să meargă cu 90% din ce ai în dulap, dar te ia valul și pleci cu unul roz cu dungi care era la reduceri. Dai pe el 80 RON vs 150 RON cât era bugetul inițial. Doar că în 2 ani,  îl porți doar de 4 ori pentru că e greu de asortat, dungile pe care le are nu arată bine cu multele imprimeuri pe care le mai ai etc. Asta înseamnă că în aproximativ 700 de zile, tu l-ai îmbrăcat în 0.57% din timp și fiecare purtare a costat 20 RON. Hai să vedem dacă luam tricoul alb. Să zicem că l-ai fi purtat de 25 de ori, asta înseamnă 4.28% din timp, fiecare purtare costă doar 5 RON. Deci costul per purtare pentru tricoul alb este de 5 ori mai profitabil, iar rata de utilizare de 7 ori mai mare. În afară de bani, faci economie și de timp pentru shopping, spațiu în dulap, spațiu mental și îți rămân resurse pentru lucrurile cu adevărat importante pentru tine.

Și apropo de lucruri importante, aș putea să îți dau un infint de motive pentru a face alegeri sustenabile, dar te încurajez să faci altceva. Gândește-te la persoana pe care o iubești cel mai mult. Apoi ca să îi prelungești viața, alege sustenabil!

De-a lungul timpului ai creat haine pentru diverși clienți – atât oameni obișnuiți, cât și oameni de afaceri sau influenceri. Cum decurge consultanța în ceea ce privește stilul?

Fiecare proces este unic și personalizat. Urmez metodologia proprie pe care am dezvoltat-o și care are ca nucleu emoțiile oamenilor cu care lucrez. Asta este frumusețea dar și provocarea: mereu este altfel. Sunt însă și câteva constante: țin cont de ritmul de schimbare al fiecărei persoane, personalizez în funcție de necesități și de obiective.

Caut calea spre a descoperi reperele de frumusețe ale fiecărui om cu care lucrez. Îmi doresc să fie frumoase ca ele/ei, nu ca X, Y sau Z. Totul se întâmplă pas cu pas, în etape bine stabilite și discutate. Nu este o magie, ci o colaborare transformațională. 

Știu cum începe procesul, dar nu aș putea să povestesc neapărat cum decurge pentru că este diferit pentru fiecare. Mereu începe cu dorința de a schimba ceva. O nevoie proprie care vine dintr-un spațiu de creștere și evoluție personală.

Sunt atentă la absolut toate detaliile pe care le pot obține de la oamenii cu care lucrez. Cu cât îi cunosc mai bine, cu atât pot să îi înțeleg mai bine și le ofer ghidarea de care au nevoie. Aș zice că mai degrabă clienții mă aleg pe mine. Cel mai des îmi spun că m-au găsit pe Google și când au ajuns pe pagina mea, chiar au avut senzația că pot să îi ajut cu ceva.

Cea mai năstrușnică cerere a venit din partea unui domn cu care am ales accesorii cadou de la branduri luxury atât pentru iubită, fostă soție, dar și pentru amantă.

Poate o persoană cu un buget redus să își schimbe total garderoba?

Categoric. Ai nevoie în schimb de mai mult timp pentru a găsi piesele potrivite la prețuri mai mici. Poate în outlet-uri, poate la magazine vintage, în magazine SH sau cine știe, chiar prin dulapurile prietenilor ori în grupurile de Facebook, unde se vând/cumpără produse vestimentare sau accesorii. Nu este neapărat o chestiune de buget, cât este o chestiune de priorități. La mine ajung oameni pentru care sustenabilitatea este o valoare, o parte integrată sau pe punctul de a fi integrată în viețile lor. Eu sunt doar un catalizator pentru acest proces.

Recomandă-mi cinci brand-uri românești care promovează produse accesibile pentru o persoană care câștigă salariul mediu pe economie și are de plătit o rată la casă sau o chirie.

Bol Fashion – piese vestimentare- țesături naturale, design impresionant, prețuri corecte, ba chiar accesibile pentru calitatea și valoarea produselor.

Beatrix Color – Bijuterii – o cunosc pe Beatrice de mai bine de 10 ani și știu ce energie bună pune în bijuteriile ei și că are valori apropiate de sustenabilitate.

Atelier Amelian – Maria croiește impecabil, piesele ai sunt atemporale! Genul de lucruri pe care efectiv le porți cu drag până se tocesc.

Curandera– bijuterii cu poveste care vindecă și încurajează spiritul feminin.

Elan – portofele ingenioase și produse de marochinărie, lucrate cu drag în România.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search