Cum să citești mai mult în 2024

Suntem în ianuarie, perioada în care începem să ne dezmorțim după vacanța de iarnă, când abia ne întoarcem din concedii și începem să implementăm noile schimbări la care ne-am gândit la finalul lui decembrie.

Pe lângă slăbit, mai mult antrenament fizic, mai multă și eficientă muncă, poată că o parte dintre noi (ori măcar dintre cei care au intrat pe acest articol) și-au propus să citească mai mult în 2024.

Nu are sens să repet beneficiile cititului. În cazul în care nu le-ai cunoscut pe propria ta piele, poți afla cum te poate ajuta cititul din două click-uri pe Google. La fel ca orice altceva, nu te naști cu o pasiune pentru citit, ci o deprinzi în timp.

Până la 10 ani, dacă cineva, oricine, îmi propunea să citesc în loc să mă uit la desene, aș fi refuzat cu înverșunare. Probabil chiar aș fi plâns. Cititul mi se părea cea mai plictisitoare activitate, care se potrivește perfect în programul tocilarilor și al bătrânilor.

După o lungă listă de lecturi pentru copii pe care le-am parcurs fiindcă era necesar să le cunosc pentru școală, papila mi s-a deschis pe la vârsta de 12 ani. Nu clasicii m-au făcut să vreau să citesc, nici lecturile obligatorii din programă, ci cărți slăbuțe, dar cu multă acțiune (și romantism) pentru tineri adulți. Mărturisesc că mă număr printre fetițele care au devorat Twilight.

Cititul, după cum am menționat și mai sus, se învață și nu cred că poți face asta cu un program, cu reguli sau „jocuri” care să te bage într-un reading mood, ci descoperind titluri pe subiecte care să te pasioneze. Altfel, cred, te vei simți exact ca la școală și mă îndoiesc că asta îți dorești.

Acum câțiva ani, pe un alt blog dedicat cărților, am scris un articol (mai mult un scurt ghid) despre cum să citești mai mult atunci când ai 20 de ani și un job full-time. Am povestit despre cum alegeam să citesc în metrou în loc să butonez telefonul și în pauzele de masă de la muncă în loc să stau la „bârfele” zilnice. De asemenea, cititul în cadă, seara, după o zi plină, se număra printre activitățile mele preferate.

Sigur, pare puțin, dar într-un an săream de 50 de cărți citite. Pentru unii, poate că 50 este un număr mic. Până în 2019 nici nu țineam o evidență strictă a cărților pe care le citeam pe parcursul unui an. Puneam mâna doar pe ceea ce îmi plăcea și uneori notam citatele preferate într-o agendă. Abia la 20 de ani mi-am făcut primul meu cont de GoodReads, chiar în ianuarie, și mi-am setat primul meu challenge.

Mi-am propus atunci un număr de 60, pe care l-am depășit cu 5, iar pe listă am avut și romane destul de greuțe precum „Procesul” lui Kafka, „Portocala mecanică”, „Valurile” Virginiei Woolf și „Părul Venerei”, romanul pe care am și autograful lui Șișkin.

Target-uri și liste de lecturi

Mi-a fost dat să aud destul de des voci care-i numesc „lăudăroși” pe cititorii cu peste 100 de cărți notate cu sârguință pe GoodReads. Nu cred că asta este o etichetă potrivită. Nu știu cum percep alți oameni această aplicație, dar eu o văd ca pe o rețea de socializare deosebit de intimă.

Cred că de două ori în 5 ani am intrat să văd câte cărți au citit „prietenii” de pe GoodReads. Pentru mine, GoodReads este mai mult o aplicație de traking și un soi de cutie de amintiri decât o rețea de socializare. Îmi place să țin o evidență a cărților citite, fiindcă tind să uit.

Ador când, la fiecare final de an, aplicația îmi pregătește un review în care îmi spune câte pagini am citit, cât de mult mi-au plăcut cărțile, care a fost cea mai voluminoasă, dar și cea mai mică.

Dacă ți-ai propus să parcurgi mai multe titluri în 2024, cred că primul pas ca să îți atingi obiectivul este să îți faci un cont de GoodReads ori să îl „sufli de praf”, asta în cazul în care ai deja unul, dar nu l-ai mai folosit de ani buni. Va fi baza noului tău obicei.

Nu este nevoie să setezi un target prea „curajos”. Poți alege să citești 10 cărți, 15 sau 20. Restul vor fi bonus și, merită să faci asta inclusiv pentru sentimentul puternic de bucurie și satisfacție pe care-l vei avea atunci când îți vei fi atins scopul.

Încă un lucru, pe parcurs ce adaugi cărți la challenge-ul tău, pe care le notezi cu stele de la 1 la 5, GoodReads îți va face recomandări de titluri care este posibil să se potrivească cu ceea ce ți-a plăcut. Mai mult, la fel cum faci pe eMag, Cărturești sau Amazon, poți adăuga volume la care vrei să ajungi pe lista ta de „To Read”.

GoodReads nu este și nu va fi Facebook, spațiul în care singurul scop este să te lauzi cu reușitele tale, ci este o aplicație care te poate ajuta să citești mai organizat și care îți poate oferi acel boost de care poate că ai nevoie.

Treci de primele 20 de pagini, orice ar fi

Nu m-am numărat vreodată printre persoanele care reușesc să depășească pragul de 100 de cărți pe an. Cel mai mult, în cei 5 în care am ținut socoteala, am citit 87, iar cel mai puțin, chiar anul trecut, am citit 50.

Chiar dacă îți setezi o cifră dolofană, nu poți să o atingi mereu. Spre exemplu, anul trecut am avut un reading slump care a durat aproape două luni. Da, două luni în care nu citeam nici măcar etichetele de pe produsele alimentare. Ce m-a adus în acea stare? Ei bine, o altă carte. Totuși, nu despre reading slump vreau să vorbesc acum, ci despre cum să ajungi să citești puțin mai mult în 2024 decât obișnuiai să faci în alți ani.

Un „exercițiu” care mereu a funcționat pentru mine a fost ca, orice ar fi, să trec de pagina 20.

Nu o singură dată mi s-a întâmplat ca o carte să mi se parcă statică, plictisitoare, enervantă ori pur și simplu să simt că încă nu este momentul ei.

Arta de a abandona cărți

Obișnuiam să procedez cu cărțile la fel cum făceam cum bărbații, să ofer atât de multe șanse încât relația pe care o aveam să devină toxică, iar eu să fiu nefericită. Nu știu de ce obișnuiam să acționez așa. Cred că, cumva, îmi era teamă că eu sunt cea care greșește.

După ani de zile în care m-am forțat să termin romane care nu erau pentru mine și care mă blocau, am dezvoltat această „regulă”: fiecare titlu are șansa la 50 de pagini. Ori reușește să te captiveze ori te va face să vrei să o lovești de pereți.

După 50 de pagini nu vei avea absolut niciun regret atunci când vei abandona cartea. În cazul bărbaților merg pe doi ani. După doi ani îți dai seama cum te simți în relație. La fel cum a zis Samantha în Sex and The City: testul unei relații este simplu. Ori te simți așa, a zis ea cu un rânjet larg pe față, ori așa, a continuat transformându-și fața într-un emoticon supărat.

La fel mi se pare și în cazul cărților. Chiar înainte să încep acest articol am abandonat o carte. Este vorba despre „Corpul ei și alte desfătări”, de Carmen Maria Machado. Aveam volumul acesta de proză scurtă de multă vreme pe listă. A început promițător, dar, de pe la jumătate, Machado a reușit să mă dezamăgească din ce în ce mai tare cu fiecare proză.

Cu toate că este scrisă bine, poveștile ei mi se par un haos fără direcție și mi-a dat senzația că scopul este să șocheze prin vulgaritate absurdă, banală și deranjantă.

Acum 5 ani aș fi avut remușcări că nu am terminat cartea. Aș fi continuat să mă forțez să o parcurg, m-aș fi plictisit, m-ar fi obosit și m-ar fi făcut să-mi pierd cheful de citit. Acum mă simt liberă și abia aștept să-mi aleg următoarea lectură.

O carte slabă va fi slabă și la pagina 20 și la 235. Foarte rare sunt cazurile în care se transformă în capodopere.

Alege doar cărți potrivite gusturilor tale

Nu știu ce vârstă ai tu, cel care citești aceste rânduri, dar dacă ai depășit deja 18 ani, cred că ai o vagă idee legat de ceea ce îți place și ceea ce nu. Spre exemplu, de la 14 ani eu n-am gustat SF-urile, thrillerele și filmele de acțiune, la fel cum nu m-am împăcat cu Jazz-ul clasic și cum nu am putut să simt, în orice fel, muzica tehno.

Nu le neg valoarea, în cazul unor filme și cărți cult, dar știu că nu sunt pentru mine. La fel este și în cazul cărților. Dacă nu poți vedea Alien și Star Wars până la final, de ce ai începe să citești Dune?

Alege subiecte care îți plac. Vrei romance? Începe cu surorile Brontë și Jane Austen. Îți place introspecția și psihologia? Te poți îndrepta cu încredere către Irvin Yalom. Așa nu vei experimenta, cel puțin prea curând, cum se simte arta de a abandona o carte care nu este pentru tine.

Până la liste, target-uri, conturi de GoodReads și reguli de cum să citești mai mult, acesta ar trebuie să fie principalul aspect de care poți ține cont în 2024: alege cărțile pe care vrei să le citești exact așa cum alegi filmele și serialele de pe Netflix.

Nu știi de unde să începi, dar ai un serial preferat? Caută pe Google „books like Gossip Girl the series”. Îți vor apărea zeci de articole, zeci de recomandări. Notează liste (sau folosește GoodReads), caută recenzii și umple timpii morți pe care-i ai într-o zi cu câteva pagini dintr-o carte.

O să merite.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search