Am stat de vorbă cu fetele de la Esentza, care m-au învățat că robotica e un substantiv de genul feminin
Recent s-a organizat BRD First Tech Challenge 2023, cea mai mare competiție de robotică pentru liceeni din România. BRD FIRST Tech Challenge este organizat de către Nație prin Educație încă din anul 2016, cu ajutorul partenerului fondator BRD – Groupe Société Générale, cu misiunea de a promova educația STEM în rândul copiilor și adolescenților.
La această ediție, 80 de echipe de liceeni din toată țara (și o echipă din Muntenegru) s-au întrecut pentru titlul de campioni naționali la robotică. Cele mai performante trei echipe câștigătoare ale etapei Naționale vor avea șansa să participe și la Mondialele din Houston, SUA. România este campioana en-titre, în urma performanței obținute anul trecut.
Pe parcursul weekendului 3-5 martie, am putut discuta cu robotiști, cu mentori-profesori, cu jurați și organizatori, observând îndeaproape cum robotica este un fenomen și cum România e pe cale să devină un hub regional, anul acesta la start înscriindu-se din nou, după doi ani de pandemie și restricții, echipe din străinătate. Am putut asista la meciurile organizate în formatul special de tip PowerPlay, fiind introduse în competiție alianțe formate din mai multe echipe, dar și două perioade de joc.
Misiunea proiectului de a inspira tinerii să inoveze pentru un viitor mai bun se reflectă în tema Energize a competiției. Prin roboții dezvoltați de concurenți, echipele au reimaginat viitorul energiei sustenabile, găsind soluții responsabile pentru provocările tehnologice pe care le întâlnesc. Meciurile au reprezentat doar o parte a evenimentului. Fiecare echipă și-a prezentat conceptul proiectului și procesul tehnic de dezvoltare a roboților în fața juraților, oferind o perspectivă completă asupra experienței.
Am fost și eu la Sala Polivalentă în una din zilele în care s-a organizat evenimentul și pot mărturisi că am fost profund marcată de toți tinerii care și-au găsit deja un drum, care investesc constant în pasiunea lor și care fac lucrurile la un nivel foarte înalt.
Robotica nu e doar pentru băieți
În cadrul acestui eveniment am întâlnit echipa Esentza, un grup de 13 fete din Beclean, coordonat de profesoara lor de limba și literatura română, Neli Nicula și de soțul ei, Cristi Nicula. Dumneaei e sursa de inspirație pentru motto-ul lor: Robotica este un substantiv de genul feminin. Dorința lor este aceea de a inspira și motiva tinerii de peste tot din lume. De asemenea, consideră că fetele joacă un rol important în robotică.
We believe in the power of girls and in our success. We are here to make a revolution.
La BRD First Tech Challenge 2023, standul fetelor de la Esentza a fost cel care mi-a atras atenția. Era înțesat de floarea soarelui, de ziceai că primăvara a venit mai repede special pentru ele. Mi-au stârnit imediat curiozitatea, așa că le-am invitat să stăm la o poveste.
Mulți consideră că robotica nu e o activitate tipic feminină.
Ne-am dorit să demonstrăm că robotica este și pentru fete. O parte din noi chiar e pasionată de partea tehnică. De exemplu, Sonia, care e și Driver. Ea a început procesul de construcție al robotului din luna octombrie, de când a aflat și tema sezonului. Am participat cu el la diferite demo-uri și pe parcurs am modificat ceea ce-l încurca, oarecum, la trecerea obstacolelor sau la poziționarea conurilor în teren.
Sunteți 13. Care e rolul fiecăreia?
În echipă avem mai multe departamente: mecanica, proiectarea 3D, programarea, Caietul Inginerului și, bineînțeles, PR și marketing. Ioana se ocupă de redactarea caietului și de partea de PR și marketing. Melisa are 16 ani, este teamleader-ul și se ocupă de mecanică. Lorena, la fel ca Ioana, se ocupă de Caietul Inginerului și de PR și marketing. Luiza se ocupă de departamentul de mecanică, la fel Sonia, Gabriela și Rut. Andra se ocupă de programare, Gabriela de Social Media. Sara se ocupă de proiectarea 3D și de marketing.
Ce e Caietul Inginerului și ce rol are el?
De-a lungul unui sezon trebuie să documentăm tot procesul robotului. Avem partea de mecanică, proiectarea 3D și, bineînțeles, programarea. De asemenea, în caiet avem și partea de outreach, care cuprinde toate activitățile la care am participat și pe care le-am organizat de-a lungul unui sezon. În vară, am organizat Tabăra Națională de Robotică de la Beclean, care a fost un adevărat succes. Au participat peste 60 de echipe de robotică din întreaga țară.
Din programul nostru nu lipsesc activitățile de voluntariat. Un exemplu poate fi Dar din dar se face Rai, în cadrul căruia am confecționat nuielușe de Sfântul Nicolae. Le-am vândut în școală, iar banii strânși s-au transformat în cadouri pentru copiii din Centrul de educație incluzivă din Beclean. Chiar și astfel de activități documentăm în Caietul Inginerului.
Cum decurge procesul programării robotului?
Programăm pe aplicația Android Studio, în limbajul Java. Tot ce ține de zona asta nu intră în programa școlară. Avem diferiți algoritmi pe care-i folosim pentru perioada de autonomie de la începutul meciului, care durează 30 de secunde. Atunci robotul merge singur. După urmează perioada de teleoperare, care durează două minute, în care Driverii îl controlează.
Ce sunt aceste demo-uri la care vă refereați la începutul interviului?
E un fel de simulare a concursului, spre exemplu am organizat alături de alte 4 echipe un turneu care a avut loc în 4 orașe, anume în Arad, Alba Iulia, Hunedoara și Beclean. În orașul nostru am fost gazde, desigur. Am primit 30 de echipe și peste 200 de robotiști și am încercat să le oferim o experiență cât de poate de asemănătoare cu cea de la regională și națională.
Un alt demo pe care l-am organizat se numește Esentza Vectron și a avut loc la Dej. Acolo am demonstrat evoluția echipei noastre, dar și a robotului nostru. Putem spune că fiecare demo ne-a adus cu un pas mai aproape de calificarea noastră la etapa națională și ne-a ajutat să ne formăm ca echipă și să învățăm strategii.
Cum vă împărțiți timpul între robotică și școală?
În general, când nu suntem în preajma demo-urilor sau competițiilor, ne vedem câteva ore după școală. Odată cu apropierea concursurilor, încercăm să petrecem mai mult timp în hub, în locul în care construim robotul. Scopul nostru e să ne perfecționăm.
Mentorul lor, Cristi Nicula, a adăugat că fetele de la Esentza taie mai bine cu flexul decât băieții.