Andreea Marin: „important este să rămâi în dialog cu tine”

Pentru Andreea Marin, camera din copilărie, din Roman, era universul ei. Avea un birou, unde studia pentru școală, o bibliotecă încărcată de cărți și păpuși. Preferata ei era cea mai puțin drăguță, destul de „zbârlită” de la cât de multă iubire-i oferea.

În acel loc, pe care-l împărțeam și cu sora mea, s-au născut multe visuri, o parte dintre ele s-au și îndeplinit.

Până la nouă ani, Andreea mi-a povestit că a avut o viață tare frumoasă și colorată. Petrecerile de apartament specifice perioadei îi erau tare dragi, fiindcă ajungea să se întâlnească cu prieteni și cu familia extinsă. Apoi, ca într-un vis urât, a urmat accidentul de mașină care i-a ucis mama.

Andreea avea nouă ani când și-a pierdut mama, lucru care i-a schimbat traseul vieții.

Întreaga noastră viață s-a schimbat. A fost foarte greu. Atunci am simțit că m-am maturizat înainte de vreme și am început să mă formez ca adult.

Cu toate că nu a petrecut mult timp cu mama ei, Andreea mi-a mărturisit că de la ea a învățat primele lecții despre feminitate.

Nu poate uita laptele Doina, pe care îl foloseau atât mama, cât și bunica și nu poate uita naturalețea pe care mama ei a păstrat-o cu mândrie.

Studenția și job-ul care i-a schimbat traseul

După liceu, Andreea a plecat la Iași să studieze informatica. Venind dintr-o familie în care ambii părinți erau ingineri, i s-a părut un pas firesc de făcut la acea vârstă.

Am făcut multe lucruri ca să mă descurc în acea perioadă, dar TVR Iași m-a ajutat să-mi identific pasiunea.

Trecând într-o zi pe lângă clădirea impunătoare în care se afla sediul TVR Iași, Andreea a văzut un afiș care anunța fiecare trecător că au un post de reporter, part time, liber. Nu s-a gândit o clipă să se înscrie pentru job, dar când s-a întors în camera de cămin le-a povestit colegelor despre anunț.

Ele i-au zis să renunțe dacă are cel mai mic gând să meargă la interviu, fiindcă sunt vreo două sute de candidați pe loc și nu are, oricum, nicio șansă. În timp ce pe alte persoane aceste cuvinte le-ar fi demoralizat, Andreea s-a ambiționat și s-a dus la TVR Iași.

Pentru a obține locul, a trebuit să treacă printr-un concurs care a avut o serie de probe numeroase și serioase. De la vorbit în fața camerei până la pregătirea știrilor, probă de eseu și limbă străină, Andreea le-a trecut pe toate.

M-am îndrăgostit de această meserie. Job-ul nu era foarte bine plătit, dar nici măcar nu era vorba despre bani, ci despre pasiune. Eram prima care ajungea la birou și ultima care pleca. Mai mult decât atât, iubeam ideea că prin ceea ce fac pot schimba vieți în bine și să fac minuni pentru oameni care și-au pierdut speranța.

Dacă ar fi să descrie, printr-un singur cuvânt, traseul pe care l-a parcurs de la TVR Iași până în prezent, acela ar fi PASIUNE. În treizeci de ani de activitate, tot ceea ce a făcut a fost cu o imensă dăruire.

Prin tot ceea ce faci, indiferent de meseria pe care o ai, este important să ajungi la inimile oamenilor. Altfel, ce sens mai are?

Femeile puternice și aparențele

Andreea Marin crede că o femeie puternică nu este atât de puternică pe cât pare, pe cât este percepută de cei din exterior. Toate au dorințe, anxietăți, nevoi, angoase, visuri, împliniri, dar și unele neîmpliniri. Toate, inclusiv ea, care, de când era numai o fetiță nu a acceptat „nu se poate”.

„Nu există nu se poate” a devenit motto-ul Andreei și titlul cele mai recente cărți de interviuri pe care a publicat-o la Editura Bookzone.

Eu cred că puterea unei femei stă în acest „nu există nu se poate”, în capacitatea ei de a muta până și munții.

Când vine vorba de relația pe care o are cu propriul corp, Andreea Marin știe că nu este perfectă și niciodată nu a căutat să câștige aplauzele oamenilor pentru felul în care arată, ci pentru ceea ce face.

Pe mine nu m-a interesat vreodată și nici nu mă interesează să par, ci să fiu.

Naturalețea pe care mama sa o avea a fost moștenită de Andreea. După ani de zile petrecuți în fața camerelor cu un păr aranjat și un machiaj impecabil, ea preferă să pună mai mult accent pe ritualurile de îngrijire decât pe cele de make-up.

Oricând preferă un machiaj natural. Este conștientă că anii trec, iar cel mai important este să ne lăsăm corpul să se maturizeze treptat, natural, așa cum este și firesc.

Transformarea în femeie și căutările

Andreea nu a simțit nicio graniță între viața de fetiță și cea de femeie. Probabil fiindcă această transformare s-a produs la nouă ani, când a simțit că are mai multă responsabilitate față de tatăl rămas văduv și de soră.

De la nouă ani am fost un om matur, o femeie.

Această responsabilizare prematură nu a fost neapărat un lucru pozitiv, a declarat Andreea. Chiar dacă viața te forțează uneori să te transformi, să fii altfel, să ajungi la performanță mult mai ușor, uneori realizezi că pierzi ani din copilărie pe care nu-i mai poți recupera.

Trăim într-o epocă în care atât femei, cât și bărbați se simt pierduți. Sunt oameni care au de toate și totuși nimic. Marile descoperiri tehnologice prezente ne dau senzația că putem comunica mai rapid și mai bine. Atunci, de ce atât de multă lume simte un gol?

Pe femeile care caută să se regăsească, Andreea Marin le sfătuiește să nu piardă vreodată contactul cu esența lor. Ar fi ideal să avem, măcar din când în când, un dialog cu sine, în solitudine și tihnă. Să învățăm, cumva, să ne fim prietene.

Dacă mereu spui că nu ai timp de tine și nu te asculți, atunci cum poți să ai pretenția ca alții să o facă?

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search