Maria Chirilov și dragostea de casă, ingredientul care se regăsește în fiecare rețetă din portofoliul ei
M-am îndrăgostit de adevăratul și deliciosul gust al mâncării de acasă, dar mi-am dat seama de asta mult mai târziu, în facultate, când, pe un reșou aflat pe holul căminului, am început să creez cu poftă și foame preparate pentru mine, dar și pentru alți colegi.
Maria Chirilov este cel mai bun patiser și brutar pe care am avut ocazia să-l cunosc. Ea a adus din Republica Moldova rețetele delicioase care i-au marcat copilăria, dar și dragostea pentru bun și calitate. Mai mult, Maria este soție și mamă.
Am povestit cu ea despre traseul ei culinar, despre cum percepe feminitatea, dar și despre cum a fost călătoria către femeia care a ajuns astăzi.

Cum te-a influențat țara natală?
Republica Moldova mi-a influențat enorm rețetele fiindcă și astăzi consider că mâncarea din Basarabia este mai cu gust și mult mai naturală.
Acolo încă s-a păstrat tradiția de a vinde la piață, iar fructele și legumele chiar au un alt gust față de ceea ce găsești în România.
Când ai făcut prima pâine cu mâinile tale?
Cred că a fost în copilărie, cu mama. Îmi dădea mereu o bucată de aluat din care îmi făceam propria pâinică.

Care este diferența dintre o pâine din comerț și una cu maia?
Nu există în România pâine 100% cu maia în comerț. Sunt un număr limitat de persoane care fac acasă așa ceva. Toată pâinica din comerț pe care scrie mare și gras că este cu maia, conține, de fapt, și drojdie.
Pâinea cu maia trece prin niște procese frumoase și îndelungate de minim 12-18 ore. Iar acest proces crește foarte mult costul pâinii, ceea ce mulți nu înțeleg și nu pot aprecia la adevărata valoare.
Brutarii care fac pâine cu maia, o fac ușor și pe cea cu drojdie. Invers este mult mai dificil. Nu am cunoscut un brutar care să facă cap-coadă o pâine pe gustul meu.
Pâinica cu maia, fiindcă fermentează o perioadă îndelungată, nu ne îngreunează digestia și nu inflamează organismul. Este făcută din făină care are o cantitate mare de proteină și mai multe fibre.

Ești și mamă. Cum îți împarți timpul?
Este o provocare să fii și altceva pe lângă „mamă”.
O zi din viața mea începe la patru sau cinci dimineața. La șase deja aștept să se deschidă magazinele ca să fac cumpărături pentru laborator. Așa arată diminețile mele chiar și după nopți nedormite din cauza stresului și gândurilor.
După ce lucrez câteva ore în laborator, pe la prânz, fug să iau copiii de la grădiniță. Mă întorc la lucru și de cele mai multe ori ajung acasă atât de târziu încât împart șoseaua numai cu taximetriștii.
Ce înseamnă pentru tine o femeie puternică?
Femeia care nu lasă garda jos indiferent de perioada prin care trece. Femeia care poate să-și dea reset și să o ia de la capăt.
O femeie puternică este o femeie care niciodată nu se gândește ce să mai facă, ci ce să facă ca să reușească.

Ce simți atunci când te privești în oglindă?
Mă rog să nu crape oglinda.
Ce sfat ai pentru tinerele care caută să se regăsească?
Aici lucrurile sunt simple. Trebuie să fie perseverente.
Să nu se oprească din citit, din dezvoltare personală prin cursuri, workshop-uri și ateliere. Să își descopere pasiunea și să-și ia timp pentru a excela. Și nu în ultimul rând, să nu se pună vreodată, nici pentru o secundă, pe planul doi, așa cum am făcut eu.
Începutul eșecului va fi atunci când își vor pierde încrederea în propriile puteri.