Cum să-ți găsești stilul personal? Iată câteva sfaturi de la un expert

Mereu am admirat femeile care știu să se îmbrace, care aleg hainele cu eleganță și le poartă cu atât de multă ușurință încât îți dau senzația că au fost croite pentru ele. Încă de la Carrie Bradshaw, personajul creativ din Sex and The City, am început să-mi caut stilul personal.

Fiind foarte tânără, am făcut-o „după ureche”. Am purtat pantofi cu toc, fuste plisate sau drepte, balerini și bocanci, rochii cambrate cu volane și blugi negri. Mi-am vopsit părul roșcat, blond, roz, albastru și chiar verde.

M-am jucat cu fardurile și cu câteva stiluri de machiaj. Mai târziu am început să citesc cărți despre stilul personal și am început să prefer hainele mai scumpe, de o calitate superioară, care să reziste în timp. Am început să cunosc designeri români și am înțeles cât de important este să susții și afacerile locale.

Treptat, mi-am schimbat perspectiva asupra hainelor pe care rareori ajungeam să le port sau care se degradau în mai puțin de un an. Totuși, la finalul anului trecut, am simțit că nu mi-am descoperit încă stilul personal.

Iubeam fundele și rozul, mereu m-am crezut o romantică feminină, dar când venea vorba de practică, lucrurile se schimbau. Nu cred să fi avut vreodată o rochie roz bombon. Nu de la grădiniță, cel puțin.

Magician al stilului personal

Recent, am intervievat-o pentru Haute Culture pe Mariana Romanică, care are peste zece ani de experiență în profesia de consultant de imagine și care, de curând, a pus bazele Masterpiece Image Consulting Academy, care include singurul curs de consultanță cromatică din România acreditat internațional de AICI & IASET.

La finalul discuției, Mariana m-a invitat să particip la workshop-ul online despre descoperirea esenței de stil. Am acceptat fără să stau pe gânduri și i-am trimis pe mail cinci fotografii cu ținutele preferate pe care le-am purtat, apoi am rezolvat testul de personalitate pe care mi l-a trimis.

Nu este nimic superficial în vestimentație. Hainele sunt cel mai intim lucru, pe care-l purtăm zi de zi.

Am ales poza cu rochia albastră din studioul Munei Radu, rochia Zenobisme, ținuta pe care am purtat-o la premiera filmului Barbie și rochia lungă roșie de la Urban Diva by Gya, cu care am fost la George Enescu și pe care am asortat-o cu tenișii mei roz-somon.

Mi-am început acea zi de sâmbătă cu apă și lămâie și workshop-ul Marianei. Am aflat că există șapte esențe de stil constante pe care le etalăm:

  • Clasic/tradițional – estetică neutră, pentru introverți
  • Feminin/romantic – fluiditate, lejeritate, boho
  • Dramatic/striking – teatral, young, impunător
  • Natural/sporty – casual, relaxat
  • Creativ/original – artistic, abstract
  • Elegan/chic – matur, rafinat, sofisticat
  • Alluring/sexy – feminitate matură, senzualitate

Bineînțeles, am fost mai multe femei prezente la workshop. După câteva minute de teorie, Mariana ne-a luat pe rând și a analizat cele cinci fotografii pe care le-am trimis fiecare, apoi am avut și un mic test-fulger, iar la final, și pe baza testului de personalitate rezolvat în prealabil, Mariana ne-a explicat care este esența noastră de stil.

Există mai multe esențe:

  • Esența principală (P)
  • Esența principal secundară (Ps)
  • Esența secundar principală (Sp)
  • Esența secundar secundară (Ss)

Eu am aflat următoarele: Esența mea principală este Clasic/elegant + Dramatic/striking, iar cea secundară este Sexy/alluring + Natural/sporty.

Din acest motiv aleg să combin rochii cu teniși ori să port rochii atipice, atemporale, care atrag atenția, precum rochia bleu cu imprimeu floral creată de Muna Radu.

Workshop-ul gândit de Mariana Romanică nu doar m-a ajutat să identific care este esența mea de stil, ci datorită lui am simțit că am descoperit o latură a mea pe care am ținut-o ascunsă. Nu am crezut vreodată cu eu sunt genul de femeie care  vrea să se impună prin vestimentație. După discuția cu Mariana, am început să mă analizeze și mi-am dat seama că are dreptate. De aici a pornit și schimbarea constantă a culorilor de păr, tatuajul și piercing-ul din nas.

Dacă nu ai un stil personal, înseamnă că trăiești fără un scop.

Analiza cromatică

Câteva zile mai târziu, Mariana m-a chemat la ea în atelier pentru a-mi realiza analiza cromatică. Ce înseamnă asta? Să descopăr care sunt culorile care îmi evidențiază trăsăturile în mod pozitiv.

În vestimentaţie, din punct de vedere cromatic, ne raportăm la trei dimensiuni ale culorii:

  • Temperatura (cold, warm, neutral): Culori calde, reci sau neutre. De exemplu, roşu şi Verde în stare pură sunt considerate neutre din punct de vedere al temperaturii, în vestimentaţie. Astfel, partea STÂNGĂ a cercului cromatic, reprezintă culorile reci: roşu albăstrui, violet, mov, albastru, turcoaz, verde. Partea DREAPTĂ a cercului cromatic de mai jos reprezintă culorile calde: roşu-corai, portocaliu, piersică, galben, galben-verzui.
  • Valoarea (light, medium, dark): culori deschise (amestecate cu alb), medii, sau culorile închise (amestecate cu negru). Astfel, culoarea clasică roşu se poate transforma într-o culoare deschisă (roz) sau într-o culoare închisă (burgundy).
  • Saturaţia (bright, soft): culorile pot fi strălucitoare – nuanţă aprinsă de roz = ciclame; sau pot fi stinse, mate, amestecate cu gri – roz prăfuit. Această valenţă a culorii este şi ea foarte importantă, deoarece este determinantă pentru tipul de asortare ideal.

Înainte de a începe analiza cromatică, Mariana m-a rugat să mă demachiez complet. Acest pas este esențial fiindcă doar așa vei afla culorile care se potrivesc cu trăsăturile tale naturale. Spre exemplu, eu am părul natural șaten închis, ochi căprui, buzele într-o nuanță de rose și culoarea pielii este light.

În urma testului de culoare, după ce Mariana m-a „îmbrăcat” în bucăți de materiale în diverse nuanțe, tonuri și culori, am aflat că subtonul pielii mele este rece, iar culorile care mi se potrivesc sunt reci, medii și închise, mate și soft.

TIPOLOGIA MEA CROMATICĂ PRINCIPALĂ ESTE TONED WINTER

Cel mai bun mod de asortare pentru mine este ton pe ton, metalul prețios potrivit este argintul, iar asta m-a făcut foarte fericită pentru că mereu argintul a fost preferatul meu.

La final, Mariana mi-a dat toate informațiile și în scris, într-un PDF, unde am și câteva sugestii de ținute potrivite și mai mult decât atât, mi-a făcut cadou un mic cerc cromatic de la Cupio și o paletă cu toate culorile care mi se potrivesc.

Am iubit această experiență nu doar pentru că a fost deosebit de distractivă, ci și pentru că am învățat ceva nou despre mine.  Vreau să încep să aplic cât de curând tot ce am învățat nou. Asta înseamnă fără cumpărat impulsiv, mai ales când vine vorba de lucruri care nu mi se potrivesc.

Cel mai mult voi experimenta ținute în zona dramatică, fiindcă Mariana mi-a explicat că deocamdată sunt un „dramatic timid”. Ei bine, sper că în câteva luni să se schimbe total acest lucru.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search