Claudia Radu, co-fondatoarea Circe: „dorința mea este să contribui la îmbunătățirea sănătății menstruale a femeilor din România.”
Claudia Radu este co-fondatoarea Circe, brandul care oferă femeilor din România (și nu numai) un aparat discret care poate înlocui fără probleme calmantele din primele zilei ale ciclului menstrual.
Am povestit cu ea despre misiunea Circe, despre tehnologia pe care o folosește acest aparat și despre transformarea sa în femeie.
Acum cât timp ai fondat Circe și care este misiunea voastră?
Am început să lucrăm la Circe în septembrie 2023, iar site-ul a fost lansat oficial la începutul lunii februarie.
Misiunea noastră este de a îmbunătăți sănătatea menstruală a femeilor, în timp ce abordăm tabuurile și prejudecățile care împiedică progresul în domeniul sănătății.
Cum ai ajuns la crearea acestui produs și cum funcționează el?
Când ne-am întors din luna de miere, atât soțul meu cât și eu eram fără serviciu. El și-a dat demisia înainte să ne căsătorim, iar compania unde lucram din păcate intrase in faliment.
În urmă cu câteva luni, el construise, mai mult din hobby, o aplicație de Social Media pentru adolescenți (Hype), cu scopul de a combate bullying-ul online prin a încuraja liceenii să-și facă anonim complimente.
Am decis să încercăm să lansăm aplicația, dar după aproximativ două săptămâni, am realizat că nu avem expertiza necesară în domeniu. Am vândut ideea unui dezvoltator din SUA. Ne-a plăcut atât de mult să lucrăm împreună încât am hotărât să nu mai căutăm alt job și să începem un proiect nou.
Amândoi am știut că dorim să construim un brand care are la bază o misiune socială, astfel încât succesul brandului să aibă un impact pozitiv asupra comunităților din care facem parte.
Personal, am rezonat mult problema inegalității de gen. Încă din copilărie, am simțit mereu că sunt limitată de ideile preconcepute pe care societatea le are despre ce înseamnă să fii femeie, iar odată ce am crescut, am devenit tot mai frustrată de acest fapt.
Prin urmare, când am descoperit tehnologia TENS, aplicată în special pentru durerile menstruale, am văzut oportunitatea de a construi un business care să abordeze aceste probleme.
Ce este tehnologia TENS?
TENS sau Stimularea Electrică Transcutanată a Nervilor funcționează prin transmiterea de curent electric de joasă tensiune prin intermediul unui pad adeziv plasat pe piele.
Aceste impulsuri blânde blochează transmiterea semnalelor de durere, în timp ce stimulează producția endorfinelor în corp, reducând astfel senzația resimțită. Într-un studiu independent efectuat în 2022, 95% dintre femei raportează o ameliorare a durerilor menstruale atunci când folosesc dispozitive TENS.
9 din 10 femei sunt mulțumite de utilizarea tehnologiei TENS, pe care o consideră utilă și cel puțin la fel de eficientă precum tratamentul analgezic obișnuit pentru ameliorarea dismenoreei.
Dispozitivul este compact și fără fir, permite o utilizare discretă, are o intensitate reglabilă pentru a aborda diferite niveluri de durere, oferă confort imediat, este reutilizabil și noninvaziv.
Tehnologia există încă din anii 1970 și a fost utilizată de instituții medicale consacrate, precum NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie) și Colegiul American al Medicilor (ACP).
Ai mai testat astfel de produse?
Prima dată când am testat un produs similar a fost chiar când ne gândeam să fondăm Circe. Am cumpărat inițial un aparat similar, dar electrozii se plasau prin fire, iar dispozitivul trebuia fixat de pantalon.
Am fost surprinsă fiindcă a fost prima dată în 17 ani de la prima menstruație când nu a trebuit să iau pastile. În schimb, nu era deloc practice și arăta inestetic.
Apoi am testat un dispozitiv similar, fără fir, dar mult mai mare decât al nostru, care era greu de purtat în afara casei și se vedea sub haine. În cele din urmă, când am găsit un producător care fabrică dispozitive mici, discrete și fără fir, am știut că am gasit un produs adecvat probemelor cu care ne confruntăm.
Este Circe un produs 100% românesc?
Deloc! Dispozitivul Circe TENS este importat din China, deoarece acolo am gasit cel mai calitativ producător de dispozitive TENS.
Eu sunt româncă, iar soțul meu și co-fondatorul companiei Circe, Gaurav, este indian. Împreună cu cățelușa noastră Skye (adoptată și cu origine necunoscută), locuim în Anglia majoritatea timpului, cu vizite frecvente în ambele țări natale.
Business-ul este situat în București, unde colaborăm cu parteneri locali, cum ar fi creatori de conținut, magazine online românești, doctori specialiști etc.
Cum crezi că va fi primit de românce?
Durerile menstruale, care afectează 8 din 10 femei la nivel global, nu cunosc granițe. Din experiența mea, femeile din România sunt curioase și implicate în a avea grijă de ele însele, motiv pentru care cred că Circe va fi bine primit.
Vorbește-mi, te rog, de colaborarea pe care o aveți cu Pe Stop?
Atunci când am pus bazele Circe, am simțit că este crucial să ne angajăm în responsabilitatea față de societate și să avem un partener caritabil alături de noi încă de la început. Am petrecut mult timp căutând organizații caritabile potrivite pentru colaborare, iar când am descoperit Pe Stop, totul a făcut clic.
Aveau aceeași misiune ca și noi, anume de a îmbunătăți sănătatea menstruală prin acces la produse sanitare și educarea femeilor pe această temă.
Abordau problema sărăciei menstruale din multiple perspective: nu numai că ofereau donații de pachete de igienă intimă pentru 400 de beneficiari lunar, ci și organizau cursuri despre igiena intimă.
Impactul pe care l-au avut în comunitățile din România a fost remarcabil și atunci am știut că sunt partenerul potrivit pentru noi.
În momentul de față, donăm 1% din vânzările noastre către organizația Pe Stop, cu speranța de a putea să îi sprijinim într-o măsură mai mare pe măsură ce afacerea noastră crește.
Cine este Claudia, femeia din spatele Circe?
În clasa a 8-a, profesorul meu de geografie m-a descris într-o întâlnire cu părinții ca având o „fire vulcanică”, tatăl meu încă glumește despre asta. Și cred că acest aspect al personalității mele rămâne valabil.
M-am născut într-un oraș din Germania, unde am locuit până la vârsta de 6 ani, după care m-am mutat în București. În același timp, îmi petreceam toate verile în satul natal al mamei mele, Porumbacu de Sus.
Experiența de a trăi în locuri atât de diferite încă de la o vârstă fragedă m-a făcut o persoană curioasă și deschisă. Aș putea spune că am fost mereu puțin mai încăpățânată și rebelă – având trei frați și o soră, era clar că cineva din familia mea trebuia să își asume acest rol. Îmi place să fac lucrurile așa cum vreau eu, conform propriilor mele criterii.
Cred că dorința mea de a face lucrurile „mai bine”, așa cum pot, vine tot de aici. În momentul de față, visul meu cel mai mare este să pot construi ceva cu Circe de care să pot fi mândră și să pot spune că mi-am petrecut timpul făcând ceva folositor.
Când a început procesul tău de transformare în femeie?
Aș putea spune că am început să devin femeie când m-am mutat singură în Marea Britanie, ca să studiez. Nimeni nu mă cunoștea, și eu nu cunoșteam pe nimeni, așa că a fost o oportunitate nu doar să-mi rescriu propria poveste, ci și să mă descopăr pe mine însămi.
A fost o perioadă dificilă, dar plină de aventuri. Am făcut multe greșeli, dar nu aș schimba nimic. Cum m-am descurcat? Sincer, nici eu nu știu. Am luat totul pas cu pas, zi de zi, și am ajuns unde sunt acum.
Cred că este esențial în această perioadă să-ți dezvolți un compas moral și să fii deschisă oportunităților care apar în calea ta și, poate cel mai important, să fii flexibilă.
Ce simți atunci când te privești în oglindă?
Uneori mă simt mândră pentru realizările mele și pentru progresul pe care l-am făcut, iar asta îmi dă o stare de împlinire.
În alte momente, tendința mea este să fiu prea critică cu mine, căutând, parcă, greșelile și imperfecțiunile. Atunci când intru în aceste stări negative, încerc să îmi reamintesc de cel puțin trei lucruri pentru care sunt recunoscătoare și să îmi aduc aminte că dacă nici eu nu sunt propriul meu fan, atunci cine să fie?
Ce sfat ai pentru tinerele femei care caută să se găsească?
Consider că a te „găsi” este un proces continuu și dinamic, o călătorie în care descoperi mereu noi aspecte despre tine. Este important să înțelegem că nu există un moment fix în care să ne găsim complet vocația sau pasiunea. În schimb, sfatul meu este să ne concentrăm pe explorarea intereselor și pe experimentarea diferitelor activități care ne aduc bucurie.
Nu trebuie să ne simțim descurajate dacă nu avem clar definită o direcție în viață sau un scop precis. În schimb, putem crea spațiu și timp pentru a reflecta asupra lucrurilor care ne atrag și ne inspiră.