Andreea Retea, antreprenoarea care conectează femei puternice

Andreea Retea este blogger la Andressa.ro și fondatoarea Creative City, agenția de PR care pune accent pe dorințele și nevoile reale ale clientului.

Am povestit cu Andreea despre cariera în televiziune, despre ce înseamnă scrisul pentru ea, dar și despre feminitate și despre momentul în care a început transformarea în femeie.

Ți-ai început activitatea în domeniul televiziunii.

    M-am angajat la ProTv imediat ce am terminat facultatea, în 2007, aveam 23 de ani. Mai încercasem, să zicem ca intern, la o emisiune a lui Florin Călinescu, înainte de asta, când eram mai mică, dar a fost o perioadă scurtă.

    În 2007 am început să lucrez full-time și era o emisiune zilnică, în direct. Așteptările mele erau legate de oportunitatea de învățare: mă uitam în stânga și în dreapta la oamenii din televiziune pe care îi știam sau despre care auzisem și nu îmi venea să cred că am ocazia să lucrez cu ei, să învăț de la ei, să îi văd în acțiune. Am fost copleșită de această bucurie. Aveam un mare zâmbet pe față și nimic nu mi-l putea șterge.

    Andreea Retea, antreprenoarea care conectează femei puternice

    Șefa mea directă, producătoarea generală, avea o experiență de 10 ani la știri, mi se părea că știe toate secretele universului. Toți colegii, de la cei de la marketing, de la montaj, de la vânzări, de la departamentele de știri sau alte producții erau super buni și foarte, foarte muncitori. Era încă o perioadă în care mergeai la muncă dimineața și nu știai când pleci, iar asta era ok. 

    Aș fi venit și pe gratis la muncă, sincer. Mi-a plăcut la nebunie.

    Ce ai învățat, concret, din acea perioadă?

    Am învățat cum trebuie să spui o poveste ca oamenii să te asculte. Am învățat despre marketingul din jurul unui produs media: nu e suficient să ai o echipă bună, dacă nu pui într-un context totul. What do we stand for? De ce facem noi ce facem aici? Ce vrem noi să obținem? Nu e niciodată vorba doar despre divertisment, chiar și când faci divertisment.

    Și am mai învățat despre importanța unei echipe: să fie diversă – că altfel e ca și cum ai vorbi singur și ți-ai da dreptate mereu – și să fie unită, bine sudată, să aibă încredere oamenii unii în alții ca să poată colabora cu adevărat.

    În 2005 ai pus bazele blogului de lifestyle.

    Eram studentă când am lansat andressa.ro și eram foarte pasionată de tot ce însemna digital. Am prins vremurile în care să te conectezi la internet era dificil, viteza era mică, dar îmi dădeam seama că e doar o problemă de timp până devine accesibil acest mod de comunicare și știam că ne va schimba viețile.

    Am sărit în acest tren imediat ce am putut, am lansat blogul pentru că voiam să spun lunii întregi ce gândesc, să mă exprim. Nu aveam în minte un plan de a cuceri lumea, dar am fost încrezătoare că voi avea succes și chiar am avut.

    Andreea Retea, antreprenoarea care conectează femei puternice

    Am fost printre primii și aveam o poveste mișto: viața unei puștoaice în București, cum e să îți cauți jumătatea, să fii studentă, cum arată lifestyle-ul bucureștean pentru vârsta 20+. Un fel de Emily in Paris, dar fără partea de fashion.

    Scrisul ăsta sincer, despre ce e important pentru mine, a atras oameni care gândesc la fel, care au aceleași valori, iar asta am simțit în viața de zi cu zi. Mi-am făcut prieteni și cunoștințe cu care sunt și acum în legătură, a fost o bază solidă pentru viața mea profesională: mi s-au deschis uși, am avut primii clienți când am decis să deschid o agenție de PR.

    Când ai migrat către comunicare și ai pus bazele Creative City?

    Mi-am dat demisia din televiziune in 2016 și am deschis firma mea. Fetița mea avea deja 3 ani, iar eu munceam foarte mult, stăteam destul de puțin cu ea: asta a fost prioritatea mea, să pot să o duc și o aduc de la grădiniță, să pot să ies cu ea în parc uneori, să nu mai fiu atât de absentă.

    În al doilea rând, munca în TV își pierduse sensul pentru mine: stilul emisiunii se schimbase, presiunea de a performa – de a face audiență – era uriașă, iar eu nu prea mai aveam bucurie în activitatea mea de zi cu zi. Energia mea era scăzută. Nu mai puteam avea o contribuție reală la succesul echipei. Trebuia să fac o schimbare de direcție și de ritm.

    Nu eram foarte hotărâtă în privința viitorului așa că în 2018, când am avut oportunitatea, am făcut o nouă emisiune la ProTv, Inspirația de Weekend, alături de Irina Fodor, prietena mea. Eu eram producătoarea, iar împreună cu Irina o prezentam.

    Andreea Retea, antreprenoarea care conectează femei puternice

    După un sezon m-am întors la comunicare și atunci am știut că asta vreau să fac pe viitor. Practic, după diverse șovăieli, din 2019 mi-am spus că vreau să dezvolt Creative City. Mă regăsesc în această lume în care spunem povești de succes, suntem în permanentă legătură cu jurnaliști și oameni și variate domenii. Mă simt în elementul meu.

    Aveam însă de recuperat față de alți profesioniști care făcuseră doar asta de la 20 de ani: eu deja aveam 35 de ani și simțeam că nu am contactele necesare și nici suficiente cunoștințe. Dar m-am pus pe treabă, am lucrat mult, am studiat, am făcut și un MBA, și azi cred că sunt un bun profesionist, cresc o echipă solidă și împreună creăm multă valoare pentru clienții noștri. Îi ajutăm să își dezvolte brandurile cu sens și să ajungă la public.

    Ce înseamnă pentru tine Creative City?

    Creative City este modul meu de a-mi găsi sensul și locul: eu am nevoie să simt că aduc bucurie oamenilor din jur. Agenția de comunicare îi ajută pe antreprenori să își construiască o reputație, să își spună povestea, să arate cum aduc valoare în viețile altora, iar pe de altă parte pe angajații mei îi ajută să crească profesional, să lucreze într-un mediu în care se simt apreciați și în siguranță.

    Apropo de echipă, am lucrat și lucrez cu tineri și sunt încântată să descopăr în ei aceeași dorință de a învăța pe care o aveam și eu când terminasem studiile și mă las influențată de gândirea lor, de perspectiva lor. Este un proces continuu de transformare și pentru mine.

    Care este proiectul tău de suflet?

    Dacă ne referim la performanțele agenției, aș spune că pentru fiecare client am depus un efort real de a le aduce claritate: cine sunt ei și ce vor să comunice în interiorul organizației și în exteriorul ei, ce îi face unici, cum ajung acolo unde își doresc. Comunicarea eficientă nu poate exista în vid, fără o viziune clară asupra planului de afaceri și o abordare unitară pentru tot efortul de marketing.

    Ne dedicăm mult timp acestei zone care depășește comunicarea, dar de care simțim că au nevoie mulți clienți, mai ales cei la început de drum sau care nu au experiență de business și au început o afacere pentru că își iubesc profesia, oricare ar fi ea: de medic, de cofetar sau de psiholog.

    Andreea Retea, antreprenoarea care conectează femei puternice

    Noi ne propunem să fim un partener pentru clienții noștri, să stăm de vorbă despre dorințele lor, problemele lor și să încercăm să găsim rezolvări împreună. Îi punem în legătură cu diverși profesioniști, după cum au nevoie, le creștem rețeaua de cunoștințe pentru a avea acces la cele mai potrivite soluții.

    Așadar, proiect de suflet aș numi toate colaborările care au avut un impact major asupra companiei, prin comunicare și nu numai.

    Cât de important este să faci ceea ce iubești?

    Pentru mine este esențial, adică nu mă pot imagina făcând ceva ce nu mă entuziasmează, indiferent de salariu sau de beneficii.

    Am făcut, începând cu vârsta de 13 ani, 10 ani voluntariat și fac și acum o mulțime de lucruri care nu sunt remunerate pentru că nu mă pot abține. Pentru asta mă trezesc dimineața, nu ca să îmi plătesc facturile.

    Ce înseamnă pentru tine o femeie puternică?

    O femeie puternică este inteligentă, independentă, generoasă, activă. Adică una își folosește inteligența pentru trăi așa cum dorește și pentru a-i crește și pe cei din jurul ei. Și una care nu se oprește niciodată din învățat.

    Când a început procesul transformării tale în femeie și cine ți-a fost alături?

    Cred că au fost diverse etape în care m-am maturizat și cred că mai urmează multe altele. Am depășit o etapă când am devenit studentă, mi s-a părut o experiență foarte diferită de cea de elevă, și când am fost plecată cu o bursă Erasmus și m-am confruntat cu diverse situații departe de casă, pentru prima oară.

    Andreea Retea, antreprenoarea care conectează femei puternice

    A mai fost momentul în care m-am angajat full-time și am simțit pe umerii mei o mare responsabilitate.

    Am avut-o alături pe mama mea, în primul rând, ea mereu mi-a dat senzația că pot să fac orice îmi propun și că mă iubește necondiționat, iar de-a lungul timpului am avut alături prieteni apropiați, mulți dintre ei sunt prieteni din copilărie sau din adolescență – suflete-pereche – aș putea să le spun – care îmi fac viața mai frumoasă.

    Ce sfat ai pentru tinerele care caută să se regăsească?

      Să stea pe lângă femei puternice, de la care au ce învăța.

      Leave a Comment

      Your email address will not be published.

      Start typing and press Enter to search