Pregătește-te pentru YAGORIA, proiectul care invită la întoarcerea către sine și natură

Asociația Macaia, prin Plastic Art Perfomance Collective, lansează în curând eco-videoperformance-ul, YAGORIA, parte din proiectul cu același nume.

Inspirat din practici tradiționale ritualice performate în spațiul balcanic documentate în timpul proiectului – obiceiuri cu măști, obiceiuri de protecție, practici de comuniune cu elementele naturii, Y A G O R I A spune povestea unei lumi în care natura și oamenii trăiau în armonie. Desacralizarea relației dintre om – natură, ritualurile nu mai funcționează, pădurea nu mai este protejată și distrugerea pare că nu poate fi oprită.

Dacă și cum se poate diminua distanța produsă între cele două lumi vom afla în noiembrie, când va avea loc lansarea filmului de eco-peformance.

Foto (C) Georgiana Vlahbei

Y A G O R I A propune recontextualizarea ritualurilor performative, însă într-o manieră artistică contemporană, prin filtrul creației coregrafice.

Proiectul prevede în egală măsură ateliere, instalații ecoperformative și o platformă digitală care să curatorieze toate produsele artistice.

Y A G O R I A vă invită la întoarcerea către sine și către natură, la conștientizare. Proiectul semnalaează pierderea legăturilor cu mediul natural în societatea contemporană și nevoia protejării acestuia de intervențiile abuzive, mai specific de practica defrișărilor ilegale și degradarea ecosistemelor deltaice din țară prin poluarea cu plastic de unică folosință (Delta Văcărești).

Ce este eco-performance?

Eco-performance-ul, ca filosofie și sistem de practici performative, a fost dezvoltat începând cu anii 2010 în practica teatrală din spațiul Americii de Sud, de către compania Taanteatro din Brazilia și are drept teren de investigație tensiunile dintre corp, strămoși și mediu. Proiectul traduce această viziune printr-o serie de produse artistice care pun în centru interconectivitatea și fuziunea dintre mediul natural și corp, ca două dimensiuni inseparabile ale creației coregrafice:

Dance-performance-ul Y A G O R I A este construit prin sesiuni de lucru, experimente performative și repetiții coordonate de Alina Tofan împreună cu performerii: Maria Mora, Răzvan Omotă și Aigul Cheosep/Alina Ușurelu, în cele 3 spații naturale alese – Delta Văcărești, Țara Luanei și pădurea Snagov.

Foto (C) Georgiana Vlahbei

Maștile-costum realizate de Georgiana Vlahbei și Ecaterina Colasâz sunt inspirate din practici tradiționale ritualice performate în spațiul balcanic și înglobează personalitatea performerilor.

Echipa proiectului este formată din: Alina Tofan (manager proiect, ecoperformer), Georgiana Vlahbei (fotograf, documentarist), Aigul Cheosep/Alina Ușurelu, Maria Mora, Răzvan Omotă (performeri), Alexandru Claudiu Maxim (artist new media), Gabriel Durlan (artist video), Ștefan Blănică (artist vizual), Manuela Blînda (muzician), Ecaterina Colasâz (eco designer costume), Paul Ruben Grec (producție), Andreea Lupescu (PR).

Foto (C) Georgiana Vlahbei

Proiectul este derulat de Plastic Art Performance Collective, grup artistic format sub umbrela Asociației culturale Macaia care atrage atenția asupra risipei colective și a unor teme precum: criza globală a plasticului și poluarea cu obiecte de unică folosință, schimbările climatice, intervențiile abuzive de tipul defrișărilor ilegale – teme abordate prin filtrul artistic.

Misiunea Asociației MACAIA este de a aduce o contribuție pozitivă în comunitate, prin inițierea și derularea unor proiecte și programe cu impact social și cultural, atât la nivel local, cât și național. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search