Am descoperit tampoanele interne abia la 21 de ani, neavând suficiente informații
De vorbă cu medicul ginecolog, Cătălina Alexandrescu, despre tampoanele intravaginale
Mi-a venit menstruația la 10 ani, când eram în mașină. Plecasem de la bunicii mei și eram în drum spre casă. Am simțit o durere caldă, ca o usturime, în zona pelvisului. Știam de la mama că domnișoarelor le vine ciclu, că uterul se pregătește pentru un copil, că trebuie să o anunț dacă sesizez vreo pată de sânge pe chiloțel. Nu m-am speriat. Când am ajuns în apartament, m-am dus direct la baie. Am chemat-o pe mama și i-am zis că mi-a venit. Fără să-mi adreseze un cuvânt, mi-a adus un absorbant Always roz. A intrat în baie și a închis ușa după ea. Din buzunarul de la pantaloni a scos un chilot curat. M-am dezbrăcat. Am înlocuit lenjeria murdară cu cea nouă. Bun, a spus mama. Hai să-ți arată cum se pune un absorbant. Desfaci ambalajul, îl lipești de material, tragi banda de deasupra aripioarelor, iar apoi cuprinzi chiloțeii ca într-o îmbrățișare. I-am urmat instrucțiunile cu exactitate. Voiam să-l montez perfect. Dau o fugă la magazin, a continuat ea.
Când s-a întors, eu eram pe canapeaua din living. Mă uitam la desene. S-a așezat lângă mine, a dat televizorul mai încet și mi-a pus în față o plasă transparentă din care puteam zări tot felul de ambalaje colorate. A scos, pe rând, un pachet de Always Night, unul de Always roz, o cutie de absorbante zilnice care m-au pus pe gânduri: cum adică zilnice? Am ciclu în fiecare zi? De ce sunt atât de subțiri și nu au aripioare? Mi-a explicat că femeile au scurgeri în fiecare zi, iar absorbantele alea le protejează. Nici nu știam că există atât de multe variante. Văzusem doar câteva reclame la TV. Apoi mama mi-a pus în brațe o cremă depilatoare și una de mâini, cu hidratare intensă și mi-a explicat ce este pubertatea. O ascultam cu mare atenție și înregistram fiecare informație. Următoarea mea întrebare a făcut-o să zâmbească: și băieții au ciclu? Nu, a venit răspunsul ei. Nu e corect. Ei, mămică, băieții au alte probleme.

Și ce mai este în pungă? am întrebat nerăbdătoare. Mama a scos o agendă cu calendar și o cutiuță din catifea roșie. Mi-a zis că trebuie să îmi notez când am menstruație. Am aflat că îmi vine în fiecare lună și durează între 3 și 7 zile, că uneori s-ar putea să mă doară și să trebuiască să iau pastile. A desfăcut cutiuța roșie. Era un inel din argint cu o pietricică roz. Era cadoul ei. Sărbătoream că am devenit o domnișoară.
Dacă asta însemna să ai ciclu era deosebit de frumos. Ultima dată când primisem atât de multe cadouri fusese ziua mea. Ei bine, în luna care a urmat, situația nu a fost la fel de luminoasă. Am primit cadou doar absorbante și în prima zi a menstruației am avut o criză de ovare atât de puternică încât m-am tăvălit pe jos de durere. Pastilele parcă nu-și făceau efectul, iar fluxul era atât de abundent încât a trebuit să lipsesc de la școală trei zile. Umpleam absorbant după absorbant.
De când mi-a venit prima dată ciclul până acum, am cheltuit aproximativ 4000 de lei doar pe absorbante. În 11 ani, mai exact. Nici nu îmi dau seama dacă este o sumă mare sau nu.
De tampoanele intravaginale am aflat pe la 12 ani, din revistele Bravo și Bravo Girl. Foarte multe adolescente, în secțiunea de Sex și sănătate, spuneau că se simt mult mai bine de când au ales OB-urile. Țin minte că m-am dus cu o revistă la mama și i-am spus că vreau și eu să încerc. A făcut ochii mari la mine și mi-a replicat că doar fetele care și-au început viața sexuală pot folosi genul ăla de tampoane. Tu ai folosit vreodată? Mi-a răspuns că a încercat, dar avea senzația că are constant un penis acolo jos. Puțin amărâtă și în ciuda a ceea ce mi-a spus mama, am început să mă documentez singură pe net. Și nu am găsit o sursă mai bună decât faimosul forum TPU. În jurul acestor OB-uri s-au născut tot felul de mituri: de la faptul că sunt incomode, că te dezvirginează, până la cazuri în care unele femei au pierdut tamponul în vagin. Îmi dispăruse orice curiozitate. Nu voiam să pescuisc un tampon rătăcit.
Toate femeile din jurul meu foloseau absorbante, la fel și colegele de clasă. Am continuat să le utilizez și eu. Nu puteam să strănut, pentru că Always-ul, fie el și Night, s-ar fi umplut. La fel de incomod era momentul în care mă ridicam din bancă, după câteva ore de stat la școală, și aveam senzația că cineva a dat drumul la robinet în chiloții mei. Până și diminețile erau groaznice, când mă urneam din pat și mă pătam.

În facultate, toate colegele de cameră aveau absorbante. Una singură mi-a spus că a încercat o dată OB și, pe lângă faptul că era atât de mare încât abia i-a intrat în vagin, putea să audă cum picură sângele pe capul de vată. Ei, alte mituri și aici. Atunci am încercat prima dată un OB. L-am introdus dificil și aveam constant senzația că o să iasă din vagin și că o să mă pătez, dar asta doar pentru că nu-l pusesem corect. Am ales tot absorbantele până la 21 de ani.
După ce am citit cu atenție instrucțiunile de pe cutia cu OB-uri și după ce m-am informat mult mai bine, pot spune, fără nicio exagerare, că menstruația a devenit mai puțin înfricoșătoare. Am învățat că OB-urile, la fel ca absorbantele, sunt pe mărimi în funcție de fluxul ciclului. Două picături înseamnă o cantitate mai mică de sânge, cele cu trei picături sunt pentru o cantitate normală, iar cele cu patru sunt pentru o cantitate mare. Cum am avut ghinionul de flux abundent, am ales întotdeauna tampoanele cu patru picături. Nu am avut nevoie de protecție, am scăpat de senzația aia de umezeală și de inundarea cu sânge, nu a trebuit să mai stau pe marginea piscinei sau pe plajă pentru că OB-urile mi-au oferit libertatea să înot chiar și în zilele delicate. Iar pe lângă asta, nu cheltuiesc atât de mult pe astfel de produse. Am redus la jumătate.
Câteva lucruri despre tampoanele intravaginale
Cătălina Alexandrescu, medic ginecolog, mi-a răspuns la câteva întrebări despre tampoanele interne.
În funcție de numărul de paciente care au venit la tine, acestea utilizează mai des absorbante externe sau interne?
Aproximativ 60% dintre pacientele tinere folosesc tampoane intravaginale, iar procentul scade semnificativ cu înaintarea în vârstă.
Care sunt avantajele tampoanelor interne?
Dimensiunile lor, care le fac ușor de utilizat. Pe lângă asta, sunt și discrete. Pot fi folosite în vacanță, când femeile merg la piscina sau la mare.
Dar dezavantajele?
Cel mai mare dezavantaj este riscul și sindromului de șoc septic. Este o complicație rară, dar care pune viața femeii în pericol. Au existat decese raportate în urma dezvoltării acestui sindrom. Cum facem să diminuăm acest risc? Simplu. Înainte de introducerea în vagin a tampoanelor ne vom spăla cu apă și săpun pe mâini minim 20 de secunde. Vulva se igienizează corespunzător cu produse de igiena intime și tampoanele vor fi schimbate la un interval de minim 3 ore. Se interzice contactul sexual în prezența lor.
Să nu uităm, sângele este cel mai bun mediu de cultură pentru bacterii. Cum vaginul nu este steril, o utilizare îndelungată a tampoanelor interne duce la apariția unor infecții ce necesită, de cele mai multe ori, prezența la un ginecolog.
Ce recomanzi când vine vorba de tampoane?
Personal, nu recomand folosirea de rutină a tampoanelor intravaginale.
Igiena intimă este extrem de importantă, mai ales pe durata menstruației. Indiferent de tipul de tampoane pe care-l alegem, de paharul menstrual sau de chilotul impermeabil, trebuie să avem grijă să ne schimbăm la un interval de câteva ore, pentru a nu avea complicații medicale.