Am scăpat de părul ars, ca de păpușă, cu produse naturale – în 3 pași simpli

Până la 11 ani am avut părul tuns băiețește. Cu puțin breton și lins. Așa era. Abia fusese ziua mea când i-am zis mamei că vreau să-mi las părul să crească. Am fost surprinsă când am văzut că vârfurile firelor de păr se ondulează. Pentru că toate fetițele din clasa mea, cu excepția uneia care avea păr creț-creț, aveau păr drept, mi-am urât cârlionții, spuneam că atunci când o să cresc o să-l îndrept.

Cu timpul am învățat să-mi iubesc părul. Bineînțeles, nu singură. Ci datorită tuturor stilistelor care, de fiecare dată când mergeam la tuns, îmi lăudau părul brunet și ondulat. Nu am acordat o atenție sporită îngrijirii părului. Îl spălam la două-trei zile cu un șampon din comerț cu mai puțini conservanți și cu un balsam pentru o descurcare mai ușoară.

De vopsit nici nu se punea problema. Prin liceu, colegele începuseră să se vopsească. Majoritatea blonde sau blond ombre. Pe culoarele școlii, în pauze, vedeam deja fete cu părul ars de la atâta decolorat și vopsit. La fel și la unele profesoare. Nu o pot uita pe tipa care preda economie. Era tânără, mereu elegantă, drăguță, iar podoaba capilară parcă-i strica tot portretul. Părul nu era nici drept, nici creț. Mereu alegea o nuanță de mov, iar firele subțiri se ridicau și i se strângeau singure în vârful capului de parcă cineva îi frecase un balon de țeastă.

Atunci mi-am zic că nu o să mă vopsesc vreodată.

Culorile din păr

Sursă foto: Unsplash

Ei bine, după prima mea despărțire mai serioasă, m-am dus la salon, m-am tuns, iar apoi mi-am luat o cutie de vopsea dintr-un market. Da, clișeu, dar chiar simțeam nevoia unei schimbări. Îmi alesesem un fel de roșu cărămiziu, destul de închis.

M-am vopsit acasă și nu pot spune că am fost foarte încântată. Fiind brunetă, culoarea nu prinsese foarte bine și părul meu devenise brunet cu șuvițe arămii care se vedeau doar în lumina soarelui.

După un timp am încercat încă o nuanță de roșcat, care s-a dus după câteva spălări, apoi, schimbarea totală a fost când m-am decolorat și m-am vopsit blondă. Mi-a plăcut foarte mult cum îmi stătea și câteva luni bune mi-am păstrat blondul. Apoi m-am făcut roz, iar blond, verde, albastru, negru, iar blond, roșcat, iar roz.

În 2 ani, absolut niciun produs din comerț pentru păr deteriorat nu mi se mai potrivea. Iar părul meu natural brunet și ondulat era dintr-o viață trecută.

Luna trecută, dintr-o nebunie de culori (negru, roșu, roz, blond) am decis să mă întorc la un șaten închis, ceva ce se apropie cât mai mult de nuanța mea naturală. Nu mi-am mai uscat părul cu peria rotativă, nu l-am mai întins cu placa, încrețit sau ondulat artificial. Și, cel mai important, am găsit produsele potrivite ca să reușesc, măcar parțial, să-l repar.

Un simplu ritual de îngrijire al părului

Sursă foto: Unspalsh

Nu am fost genul care să-și dedice ore din zi ritualurilor de frumusețe. Până la 23 de ani, cred că m-am răsfățat la salon de vreo 3 sau 4 ori. În funcție de buget. Acum, să fim serioși, la 20 și ceva de ani câștigi bani atât cât să supraviețuiești. Cu toate astea, am reușit să-mi construiesc câteva mici rutine de răsfăț, iar printre ele, pentru că era nevoie, se numără și cea a părului.

Înainte să încep să folosesc cosmetice naturale, urmam acești pași: șampon, balsam și mască, în majoritatea timpului toate erau din aceeași gamă, asta dacă aveam noroc să le găsesc pe toate pe stoc în același timp. După baie îmi uscam părul și-l coafam cu peria rotativă, iar la final îl pieptănam și aplicam puțin ulei de Argan.

Nu reușeam să-l fac să arate sănătos mult timp. Dacă nu îl spălam în următoarele două zile căpăta aspectul părului de păpușă, care în niciun caz nu era proaspăt scoasă din cutie.

Acum rutina mea arată cam așa:

Pasul 1

După ce-mi umezesc părul cu apă pură, folosesc tratamentul de păr pentru rădăcini de la Bunica Agafia, care sprijină regenerarea părului și a rădăcinii, hrănind firul din interior. Datorită acizilor grași din conținut, previne căderea părului și sigilează vârfurile, reducând despicarea acestora. Extractul de pelin stimulează creșterea părului și întărește rădăcinile datorită vitaminelor A și B6 și conferă părului volum. Extractul din ierburi proaspete din Taiga netezesc părul, îl fac ușor de pieptănat, regenerează, conferă volum, întăresc rădăcina.

Pasul 2

Las tratamentul să acționeze 2-3 minute, iar apoi adaug șamponul. Perioada aceasta alternez între șamponul pentru creșterea părului cu spirulină, migdale și avocado, de la Zanna și șamponul hidratant cu lapte de capră și mesteacăn, tot de la Zanna.

Șamponul pentru creșterea părului este minunat pentru că spirulina din el conține acizi grași esențiali, vitamina A, beta-carotenul și aminoacizi care fac firul de păr mai puternic si mai lucios. Uleiul de migdale este bogat în vitaminele D şi E, dar şi în minerale, cum ar fi calciul şi magneziul, care acționează ca un hidratant natural pentru păr, împiedicându-l să devină uscat şi fragil. Iar avocado, datorită conținutului impresionant de vitamine, în special de vitamina E, esențială pentru sănătatea părului, regenerează și oferă volum părului.

Șamponul hidratant îl folosesc datorită laptelui de capră, care conține calciu, proteine, fosfor, vitamina B2 si potasiu, lăsând părul mătăsos si fin. Și pentru mesteacăn, care este bogat în substanțe precum caroten, magneziu, calciu, saponină, fier, potasiu, acid ascorbic, tanini. Acesta înmoaie buclele de păr, le face netede, strălucitoare, mătăsoase și elastice.

Pasul 3

La final, nu am cum să uit de masca de păr de la Bunica Agafia care are un rol de reparare.  Aceasta e făcută din strugurele ursului, un tufiș pitic specific zonelor subarctice. Extractul din fructe întărește rădăcina părului, fortifiază, hidratează în profunzime și conferă strălucire părului. Mesteacănul, al doilea element din compoziția măștii, este bogat în vitaminele A, B, C și E și acizi grași care ajută la regenerarea și hrănirea părului, prevenind ruperea firelor. Ierburile  proaspete din Taiga netezesc părul, îl fac ușor de pieptănat și regenerează de la rădăcină până în vârf. Baza sunt nucile de săpun (fructele arborelui de săpun, lat. Sapindus mukorossi). Coaja nucilor conține saponina, un agent de curățare vegetal complet natural, care protejează atât pielea, cât şi mediul. Aplic o cantitate de produs pe păr și o las să acționeze câteva minute. La final clătesc.

După ce tamponez părul cu un prosop, îl las să se usuce natural. Repet acest proces o dată la 2-3 zile. De asemenea, cam la două săptămâni, pentru o hidratare intensă, îmi spăl părul cu ulei de cocos.

După o singură lună de produse naturale, podoaba mea capilară începe să semene mai mult cu părul pe care-l detestam atunci când eram mică. Iar lucrul ăsta mă bucură nespus.

Urmărește-mă pe Instagram pentru mai multe povești cu și despre femei.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search