Nu da sfaturi despre cum trebuie să arate o femeie când meseria ta e să recomanzi telefoane
Au fost multe cazuri în care niște persoane publice au avut anumite ieșiri în zona online-ului. Am preferat să le comentez și critic în propria intimitate, gândindu-mă că suntem oameni, avem nervi uneori și suntem surprinși făcând niște gafe de ne miră și pe noi.
Dacă ai un cont de Facebook, Instagram sau ai un televizor pe care-l mai butonezi, îmi e greu să cred că nu ai văzut ultimele declarații ale lui George Buhnici, tipul ăla care-ți recomandă telefoane și laptopuri pe Youtube, care, surprins de o reporteriță la un festival, a avut niște declarații mai mult decât deplasate. Iar acest episod vine după ce a zis, imediat după declanșarea războiului din Ucraina, că nu văd legătura. Să nu mai mănânc desert azi că cineva suferă undeva?
M-am enervat foarte tare fiindcă, de la 8 până la 11 ani, am fost grăsuță, iar oamenii pe care-i întâlneam, fie la școală, când mergeam pe la rude, ori înainte să intru într-o operație, îmi spuneau că trebuie să slăbesc, că aș fi mai frumoasă cu câteva kilograme în minus, că trebuie să las cornurile și pizza și așa mai departe. Am ajuns să fiu atât de complexată de felul în care arăt încât am început să țin diete de la 12 ani, refuzam să mănânc și uneori îmi imaginam că îmi schimb corpul, ca în Freacky Friday, cu o fată slăbuță doar ca să nu mai aud tot felul de comentarii.
Bineînțeles, după ce am slăbit, au rămas urme. Vergeturi pe coapse și abdomen, celulită. În adolescență au început să-mi crească sânii așa că pielea a început să explodeze în mici locuri. Chiar și la 57 de kilograme și 1,70 înălțime mă vedeam grasă. Probabil asta s-a tras și pentru că anumiți foști iubiți toxici îmi spuneau ba că formele mele sunt prea pline, ba că arăt ca o scândurică și trebuie să mai mănânc, ba că am fundul prea mare.
Până la începutul pandemiei am fost slabă, iar apoi, odată cu lucratul de acasă, înlocuit mersul la cumpărături cu comenzile online, mâncatul excesiv, m-am îngrășat. Nu cu 3-4 kile, ci cu 20. După ani întregi de lucrat cu mine, am reușit să învăț să mă accept și iubesc așa cum sunt.
Rusanda Davideanu, creatoarea genților Bookletta, a zis în Zenobistele, cartea mea de debut, că își acceptă corpul și aspectul fizic așa cum e, prin toate etapele prin care a trecut și trece. Pe parcursul vieții trupul se modifică. Din câte pare, George Buhnici nu știe asta.
Să facem puțină analiză pe text, zic:
Venim la mare ca să vedem piele – aș vrea ca pielea aia să nu aibă vergeturi, deci dacă ați investi în săliță cât investiți în tatuaje cred că am fi toți mai bine. Încurajez pe toată lumea să dea un pic pe la sală. Putem fi de acord că e normal să ne uităm la țâțe și la buci? Aia vreau să văd la mare.
Dragă, George, femeile nu se duc la mare, nu stau la plajă ca să fie privite de toți libidinoșii și perverșii. Nu își planifică concediul ca să coincidă cu perioada în care țin dietă, merg la epilat sau le vine ciclul. Nu decid să înceapă să meargă la sală cu 5 luni înainte ca să arate bine în cazul în care le vede Buhnici și le critică apoi în emisiuni TV.
Poți spune că ai încercat, ca un influensăr ce ești, să promovezi un stil de viață sănătos. Felul bădărănesc în care ai făcut-o e altă poveste.
Oamenii, în special femeile, nu sunt datori să facă sală, să mănânce sănătos doar ca să nu vezi tu țâțe și buci lăsate. Apoi, fiecare își trăiește viața și investește în ce vrea. Spre exemplu, eu nu investesc în săliță, ci în cărți. Asta înseamnă că am celulită și vergeturi, dar și creier. Nu totul se rezumă la aspectul fizic.
Și de unde aceste pretenții? Pot să fiu și eu la fel de toxică și să zic că parcă a vorbit pudra de talc dintre picioarele tale, dar nu voi face asta.
Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră. Asta e șansa vieții mele, jur. Dacă îți spun vârsta adevărată o să înțelegi că e minoră. Că dacă scazi cât i-ai da tu cu cât are ea, minoră iese.
În Romania, în fiecare săptămână, sunt înregistrate în medie două cazuri de viol sau act sexual cu o victimă minoră în familie. Astfel de declarații nu fac decât să normalizeze violența împotriva fetelor și să contribuie la un mediu nesigur, mai ales când vine din partea unei persoane publice, al cărei discurs influențează opinia sutelor de mii de urmăritori pe care îi are.
Centrul Filia
De la 12 ani, bărbații de peste 30 cu care mă ciocneam pe stradă îmi comentau corpul și îmi spuneau ce mi-ar face din punct de vedere sexual. Pe unul l-am surprins masturbându-se în timp ce jucam șotron. Am povestit mai multe aici. Nu am putut percepe niciodată aceste gesturi ca și complimente, din contră, am început să fiu îngrozită să ies singură pe stradă, indiferent de oră sau de hainele cu care eram îmbrăcată.
Crezând că îi face un compliment, Buhnici i-a zis soției sale că șansa vieții lui e că arată ca o minoră. Sunt curioasă dacă a întrebat-o ce a simțit când i-a spus asta. La fel, când femeia o să îmbătrânească, ce o să facă? O să divorțeze? Cred că e o problemă dacă ai peste 20 de ani și ești atras de fetițe. Poate a încercat să facă o glumă, dar nu i-a ieșit.
De când trebuie justificat un compliment în care îi spui unei femei că are corp de adolescentă? Soția mea are aceeași vârstă cu mine, cu o mică diferență.
Compliment – cuvânt de laudă, de măgulire, care exprimă o atitudine prietenească, de stimă, de respect sau de considerație.
Când spui că nevasta ta arată ca o puștoaică nu e compliment, nu arată nici stimă, nici respect, nici considerație. Reduci întreaga ei personalitate la felul în care arată. Mai mult decât atât, faci asta comparând-o cu restul femeilor care, dacă nu investesc în săliță, sunt nașpa pentru că au celulită și vergeturi, iar tu nu vrei să vezi asta pe țâțe și buci.
Îi faci un compliment unei femei când îi spui că e deșteaptă, când o respecți pe ea și pe restul femeilor, când nu o compari cu altele, când o apreciezi pentru lucrurile pe care le face, când o iubești, când nu o transformi într-un obiect.
Încerc, pe cât pot, să nu critic omul, ci declarațiile. Indiferent că ești femeie sau bărbat, toată viața te confrunți cu criticile societății. Nu cred că e necesar să îi spui unui om cum trebuie să arate. Mai bine să ne concentrăm pe lucrurile la care ne pricepem și să nu ne apucăm de dat sfaturi pe care nu le cere nimeni.